Кое е най-високото дърво в света?

redwood national state park californiaСеквоята се смята за най-високото дърво, което съществува днес на нашата планета. В естествени условия се среща единствено в крайбрежните райони на централна и северна Калифорния, САЩ. Почти не се среща на повече от 70 километра от брега на Тихия океан. Въпреки това секвои се отглеждат при разнообразни условия в различни части на света, предимно в градски паркове и ботанически градини.

Секвоята е вечнозелено иглолистно дърво. На височина достига средно до около 100 – 110 метра, но някои по-стари екземпляри могат да израстнат до умопомрачителните 150 метра! Английското наименование на това дърво – Redwood идва от характерния леко червеникав цвят на дървесината.

Напълно ясно е, че за да достигне до подобна височина секвоята се нуждае от много здраво и стабилно стъбло, което да може да понесе огромната и тежест. По тази причина тези дървета имат специфична форма. В основата си са изключително широки, а към върха стават съвсем тънки.

Височината на секвоите показва, че те са много дълголетни растения. Всъщност е трудно да се каже колко точно живеят тези дървета, но като цяло се предполага, че този вид може да достигне възраст от 3 и дори 4000 години! Това означава, че днес в Америка има дървета много по-стари от цялата ни съвременна цивилизация и дори от повечето религии!

Най-доброто място, на което можете да наблюдавате това чудо на природата в естествена среда е Национален парк „Ред Ууд” в Калифорния. Той се намира в най-северните части на щата. Природата тук е най-красива през летните месеци и това е най-доброто време за туризъм в тази част на Калифорния.