Десет мита за България

Макар и част от Европа, България е страна, която малко хора познават. По тази причина много от нещата, които се говорят за малката балканска държава не са истина, а други са силно преувеличени. През последните години интересът на чужденците към страната нараства и все повече хора искат да се заселят тук за постоянно. В градове като Варна има големи общности от чужденци. Тук за пример може да послужи прословутия Руски квартал на север от града. Ако и вие искате да намерите малко любопитна информация за България от първа ръка в следващите редове ще откриете интересни факти, които може да ви бъдат полезни.

varna resort number one bulgaria1. България е опасна – лъжа. Често се казва, че България е опасна страна, но това абсолютно не е вярно. Ако погледнете статистиките ще се уверите, че малката балканска страна е сред най-спокойните места на континента. Тук опасността да станете жертва на насилие е на практика многократно по-ниска в сравнение със страни като Великобритания или Белгия например.

2. България е бедна – истина и лъжа. Много хора пристигат в България и очакват да видят изключително бедна страна подобно на някои от държавите в Латинска Америка или Африка, но остват изненадани, защото това не е съвсем така. Местните жители живеят нормално, хранят се навън, обличат се добре, пазаруват в модерни търговски центрове и карат хубави коли. Работните заплати тук са доста ниски в сравнение с повечето страни в Европа, но това се компенсира от ниските цени на повечето стоки и особено услуги.

varna harbour bulgaria3. България не е атрактивно място за работа – истина. НО, за сметка на това е отлично място за правяне на бизнес. Данъците в страната са сред най-ниските в Европа, а за разлика от развити страни като Франция, Германия или Великобритания тук все още много ниши са незаети.

4. За чужденците е трудно да се адаптират в България – лъжа. Всъщност в България чужденците често се радват на по-добро отношение от колкото местните жители. Освен това, в много от големите градове на страната отдавна живеят големи общности от емигранти, които отлично са се адаптирали към местния начин на живот.

5. Храната в България е по-качествена – истина. Не е тайна, че когато българите живеят в друга страна в Европа или извън Европа едно от нещата с които свикват най-трудно е храната. В това няма нищо чудно имайки предвид, че местните храни (плодове, зеленчуци, млечни продукти) са с много по-високи вкусови качества. Причината е много проста – почвите в България са много богати на хранителни вещества.

varna vintage cars show6. Качеството на услугите в България е ниско – лъжа. Много от услугите в България са със същото, а понякога и с по-високо качество в сравнение с останалите европейски страни. Например стоматологичните услуги тук по нищо не отстъпват на страни като Холандия, Великобритания или Австрия. Ето защо тук съществува така наречения стоматологичен туризъм – посетители предимно от Германия и Великобритания посещават страната за да получат висококачествена стоматологична помощ на разумни цени. Подобно е положението при фризьорските, счетоводните и много други услуги.

7. България е технологично изостанала страна – лъжа. Всъщност България е сред най-бързо развиващите се в технологично отношение страни в Европа. Така например достъпът до високоскоростен интернет в България струва в пъти по-малко в стравнение с други държави като Кипър например.

veliko tarnovo historical city8. Местната природа е сред най-красивите в Европа – истина. Действително България притежава изключително красива природа, но популярността на страната по света е твърде ниска поради липсата на достатъчно реклама. За сравнение планините в България не по-малко красиви от тези в Швейцария или Австрия, а плажовете се нареждат рамо до рамо с тези в Гърция, Испания, Италия или Франция.

9. Българите са много контактни и общителни – лъжа. Макар че Българите са доста приятелски настроени и топли хора, те всъщност не са много общителни. Повечето хора са по-скоро затворени и предпочитат да общуват основно в семейна среда. В това отношение българската култура е по-скоро близка до тази в страни като Италия.

10. Българите не обичат да живеят поднаем – истина. Българите притежават много повече собствени жилища в сравнение с много други, да не кажа всички други, страни в Европа. Традиционно, повечето хора осигуряват бъдещето на децата си в това отношение и това доста отличава България от останалите страни на континента.