Тайланд vs Коста Рика

thailand coastal paradiseТайланд и Коста Рика са две от най-популярните и атрактивни тропически страни в света. Те са не само желани туристически дестинации, където много хора искат да прекарат зимните месеци от годината, но и добро място за живеене. Ниските цени и спокойният ритъм на живот привличат тук не само млади, но и множество възрастни хора, търсещи подходящо място да изживеят старините си. Тайланд и Коста Рика определено си приличат в много отношения, но същевременно са и доста различни.

Природа. Тези две страни притежават смайващо биологично разнообразие. Все пак обаче Коста Рика има лека преднина, защото там природата е по-добре съхранена през вековете и като цяло доста по-дива. Освен това броят на растителни и животински видове в Коста Рика слабо превишава този в Тайланд. По отношение на защитените costa rica forest bridgeтеритории отново Коста Рика е по-облагодетелствана. Приблизително около 1/3 от цялата площ на страната е заета от национални паркове и резервати.

Плажове. Плажовете в Коста Рика са красиви, но диви и много от тях не са съвсем подходящо и безопасно място за плуване. Около брега на централноамериканската страна вълните и океанските течения обикновено са силни и правят къпането рисковано. За разлика от Коста Рика, Тайланд е по-привлекателно място за плуване, гмуркане, шноркелинг и водни спортове като цяло. По крайбрежието на Тайланд има много курорти и близки острови където водите са тихи, спокойни и подходящи за семеен туризъм.

architecture thailandКлимат. И двете страни са разположени много близо до екватора. По тази причина те се радват на целогодишно топло време. В Тайланд и Коста Рика има два сезона – сух и дъждовен. През сухия сезон валежите са рядкост, но през дъждовния са ежедневие. Макар че климатичните условия са подобни, времето в Тайланд е като цяло малко по-топло. В по-голямата част от азиатската страна температурите варират най-често между 29 и 33°C. В това отношение Коста Рика е малко по-добре, с по-ниски температури, най-често около 26 – 28°C. Много често я описват като една от страните с най-добър климат в света.

Развлечения. Обстановката в Тайланд е като цяло доста по-динамична и оживена за търсещите забавления. Поради по-големия брой туристи, които посещават тази страна, тук възможностите за забавление са наистина по-големи. Многомилионни градове като Банкок са известни със своя колоритен нощен живот, многобройни барове, клубове и ресторанти.

Храна. Без съмнение тайландската кухня би била по-привлекателна и атрактивна за повечето европейци. Тя е пикантна и богата на различни вкусове и аромати, а разнообразието от пресни плодове и зеленчуци е наистина смайващо. От своя страна кухнята в Коста Рика вероятно ще допадне повече на хората, които не обичат да експериментират с нови кулинарни усещания и предпочитат да се придържат към обичайните хранителни навици в Северна Америка и Европа.

tropical rainforest costa ricaСигурност. Тайланд е изключително спокойна и сигурна страна. Местните жители са много мили и приятелски настроени. Към чуждите култури са толерантни и доброжелателни. От друга страна Коста Рика е описвана като най-сигурната и спокойна страна на запад от Атлантическия океан или като латиноамериканската Швейцария. Тук няма армия, престъпността е много ниска, а местните жители са кротки и спокойни хора. Разбира се, подобно на много други страни в света, включително и в Европа, дребната престъпност и тук също е добре позната.

Архитектура. Архитектурата в Коста Рика не се отличава особено от останалите страни в Централна Америка и Новия свят. В малка част от сградите се усеща испанско влияние и нотка на колониализъм. Преобладава обаче ново и модерно строителство. Архитектурата в Тайланд е напълно различна от всичко, което сме свикнали да виждаме в Европа или Северна Америка. Най-много ще ви впечатлят невероятните будистки храмове, чиято ведра атмосфера ви приканва да ги посетите.

thailand lake and architectureЗдравеопазване. Коста Рика и Тайланд са изключително популярни сред хора от цял свят, които пътуват с цел да се възползват от достъпните и качествени медицински и стоматологични услуги. Цаните в тези две страни са много по-ниски в сравнение с Европа и Северна Америка, но качеството е на доста високо ниво. Тези две дестинации са особено популярни за извършване на естетична хирургия и козметична стоматология.

Цени. Цените на повечето потребителски стоки в Тайланд са по-ниски в сравнение с Коста Рика. В повечето случаи разликата варира между 20 и 50 %. Въпреки това има някои стоки и услуги, които са по-евтини в Коста Рика. Тук попадат повечето видове сирена и млечни продукти, електроенергия, както и някои видове транспортни услуги.

Шопинг. Въпреки че столицата на Коста Рика, Сан Хосе, е град, който предоставя добри възможности на любителите на пазаруването, Тайланд и неговата многомилионна столица Банкок са несравними. Изборът от молове и търговски центрове в Тайланд е главозамайващ, а разнообразието от стоки е разтърсващо.

costa rica frogЕкология. Трудно е друга страна да се мери с Коста Рика по отошение на екологията. Централноамериканската страна разчита основно на водна електроенергия. Освен това според редица международни проучвания тя се подрежда сред 5-те най-екологично чисти страни в света. Околната среда в Тайланд също е сравнително чиста, но страната е доста по-гъсто населена, а големи градове като Банкок няма как да се мерят с многократно по-малките селища в Коста Рика.