Най-топлите европейски градове през зимата

Макар че понякога е много красива, зимата е сезон който повечето хора се опитват да избегнат чрез пътуване до по-топли и екзотични места. Тъй като голяма част от Европа е разположена доста на север, европейците са сред народите които най-често търсят слънце и топлина през зимата. И най-често я търсят на места които са разположени географски на по-малка дистанция. Ето защо ви предлагаме списък с десет от най-топлите градове в Европа през зимата които бихте могли да посетите.

1. Лас Палмас де Гран Канария, Испания. Едва ли е изненада за някой, че този списък започва именно със столицата на Канарските острови Лас Палмас. Ако ви се прииска да се изкъпете в океана и да направите няколко слънчеви бани посред зима градът няма да ви разочарова. Температурите там през зимния сезон са съответно:

Декември – 22°C

Януари – 21°C

Февруари – 21°C

Март – 22°C

марбея през февруари2. Санта Круз де Тенерифе, Испания. Това е един от най-красивите испански градове, разположен е близо до тропиците и е защитен от север от високи планини. Санта Круз де Тенерифе предлага прекрасни плажове на които да се насладите в разгара на зимата. Разбира се, тук също понякога може малко да захладнее, но като цяло температурите много често са дори по-високи от тези които можете да видите долу.

Декември – 22°C

Януари – 21°C

Февруари – 21°C

Март – 22°C

3. Лимасол, Кипър. Вторият по големина кипърски град е съответно считан за най-топлия европейски град в района на Средиземноморието. В разгара на зимата там е твърде хладно за плаж, но през месец март в някои по-топли дни бихте могли да направите първи слънчеви бани. Не е гарантирано, но за това пък е доста възможно.

Декември – 19°C

Януари – 18°C

Февруари – 18°C

Март – 20°C

4. Малага, Испания. Славата на слънчева Малага като най-топлото място в Европа не е случайна. Градът е разположен в частта на континента с най-високи зимни температури. Времето в разгара на зимния сезон не е подходящо за плаж, но за това пък можете да си правите дълги обедни разходки по къс ръкав край брега на морето.

Декември – 17°C

Януари – 17°C

Февруари – 18°C

Март – 19°C

5. Марбеля (или Марбея), Испания. Популярният средиземноморски курорт е атрактивно място за зимуване на хора от целия континент. Високи планини предпазват този слънчев и приветлив град от хладни северни ветрове, а откритостта на юг към Африка благоприятства честото и понякога неочаквано повишение на температурите дори и през януари. През зимните месеци Марбеля не е достатъчно топла за плаж, но през някои по-топли дни на март с малко повече късмет можете да направите първите слънчеви и морски бани за сезона.

Декември – 18°C

Януари – 17°C

Февруари – 18°C

Март – 20°C

6. Лампедуза, Италия. Често се казва, че Сицилия е най-топлото място в Италия, но повечето хора забравят, че на близо 300 км на юг от Палермо сред водите на Средиземно море между Либия и Тунис се е сгушило едно друго по-малко и много по-топло островче – Лампедуза. Няма друга точка в Италия която да се радва на толкова високи температури и толкова голям брой слънчеви часове в годината, но въпреки това зимата тук не е достатъчно топла за плаж.

Декември – 18°C

Януари – 15°C

Февруари – 16°C

Март – 18°C

7. Катаня, Италия. Има едно място на остров Сицилия, което се отличава с изключително топъл микроклимат и температури по-високи от тези в по-голямата останала част на острова. Това е красивият крайбрежен град Катаня. Причината за по-високите температури тук се крие в местоположението на града на юг от високия вулкан Етна. Той защитава Катаня от северни ветрове през зимните месеци и по този начин прави града дори по-топъл от обичайното. Зимните месеци тук не са подходящи за плаж.

Декември – 17°C

Януари – 16°C

Февруари – 16°C

Март – 18°C

8. Лерапетра, Гърция. Често описват Лерапетра като най-топлия град в цяла Гърция. Мястото се намира на южния бряг на слънчевия остров Крит и е чудесна алтернатива за бягство от студената и сива зима на континента. Мястото се радва на едни от най-високите температури в Европа през зимата и това не е изненадващо предвид неговото местоположение. Още повече, тук облачните и дъждовни дни са сравнително малко дори и през зимните месеци. Въпреки това зимният сезон тук не е достатъчно топъл за плаж.

Декември – 18°C

Януари – 16°C

Февруари – 16°C

Март – 18°C

9. Фуншал, Мадейра. Малко по-топла от Средиземноморието и малко по-хладна от Канарските острови – това е Финшал, столицата на архипелага Мадейра, през зимата. На практика тук зимният сезон е една безкрайна слънчева и топла пролет с прекрасни температури и куп цъфтящи растения. Кой не би искал да се наслади на една толкова колоритна и оптимистично изглеждаща зима? През зимата по обяд са възможни някои достатъчно топли дни за плаж, макар че повечето хора биха казали, че е твърде прохладно.

Декември – 21°C

Януари – 20°C

Февруари – 20°C

Март – 20°C

10. Фаро, Португалия. В далечния сух и горещ юг на Португалия се намира едно от най-топлите селища на континента – град Фаро. Тук няма истинска зима, а след края на лятото започне една дълга и приятна пролет, която е толова свежа и мека, че сякаш ви се иска никога да не свършва. Условията не са подходящи за плаж през зимните месеци.

Декември – 17°C

Януари – 16°C

Февруари – 17°C

Март – 19°C