Кой е най-топлият гръцки остров?

Гръцките острови винаги са били едно от най-добрите места за почивка в света. А това, което най-силно привлича чуждестранните туристи тук, несъмнено е прекрасният средиземноморски климат. Лятото е доста дълго, с високи температури и почти тропическа жега, много слънце, ясно небе и дълги дни. Зимите са кратки, много приятни и меки, с чудесни условия за излети и дълги разходки. Макар че зимните месеци не са подходящи за плаж, времето доста често е слънчево и топло. Като цяло времето по гръцките острови предразполага да прекарвате по-дълги часове на вън. От една страна лятната жега прави стоенето в затворени помещения неприятно, а от друга страна зимите са твърде меки за да се затваряте у дома.

rhodes hot islandМакар че климатът в Гърция има някои общи черти, като цяло времето по гръцките острови е много различно в зависимост дали сте на запад или на изток, на север или на юг. Въпреки това, има някои общи закономерности, като например, че на изток времето е по-сухо, а на юг – по-топло. Така например едни от най-топлите острови в Гърция са Крит, Родос и Карпатос. Това е разбираемо, защото от една страна те се намират в най-южните части на Гърция, а от друга страна се намират на изток, където времето е по-сухо.

Кой е най-топлият гръцки остров?

crete warmest islandНай-топлият гръцки остров е Карпатос, макар че разликата с Крит и Родос е на практика недоловима. Средногодишната температура тук е 20,1°C, средната дневна температура през януари е 16°C, а през август (най-топлия месец) е около и над 29°C на сянка. От началото на юни до края на септември времето може да стане доста горещо, защото въздушните маси от пустинята Сахара достигат до тук с лекота. През май и октомври е топло с температура около 25°C, много слънце и отлично време за плаж. През април и ноември дневните температури са средно около 20 – 22°C. Има дни, които са подходящи за плаж, особено през втората половина на април и първата половина на ноември. От декември до март е по-хладно, но не студено. Дори и в разгара на зимата е възможно човек да излезе на вън по тениска и леко яке или анорак. Е, разбира се, има и по-студени дни, но те са рядкост. Зимните нощи са хладни с температури около 9 – 10°C.