Кое е най-топлото място в Канада?

victoria canada beautiful gardenКое е най-топлото място в Канада? Канада е страна със суров климат. Огромни по площ територии попадат в границите на полярния и субполярния климатичен пояс. По-голямата част от населението на страната живее в най-южните части, в близост до границата със САЩ, тъй кату тук климатът е умерен и най-благоприятен за живеене.

Тук се намират и най-големите и преуспяващи канадски градове. Само два града в Канада обаче могат да си съперничат за титлата „най-топъл канадски град”. И двата имат средна годишна дневна температура от около 14,08°C. Единият е Уиндзор, Онтарио, а другият е Виктория, Британска Колумбия.

Уиндзор е един от най-южните канадски градове. Намира се на 42°18’’ северна ширина, на територията на провинция Онтарио. Разположен е между езерата Сент Клеър и Ери, а точно на отсрещния бряг се намира американския град Детройт. Тук дневните температури са отрицателни само през януари, а през декември и февруари са около 1 – 2 градуса. С наближаването на пролетта топлите въздушни маси започват бързо да нахлуват от юг и температурите се повишават значително за много кратко време. Пролетта започва с дневна температура от 6 градуса през март и завършва със средиземноморските 25 през юни! Лятото е много горещо. Средната дневна температура през юли е 28°C, но не рядко доближава дори 40°C. Наистина местните лета могат да са доста знойни, а топлите и дори горещи дни могат да останат до края на септември. Есента настъпва също толкова бързо, колкото пролетта. Този сезон започва с 23-24°C през септември и завършва с 2°C през декември. Причината за резките температурни промени и голямата амплитуда между сезоните е равнинният релеф около Ундзор. На север от града няма планини, които да спрат полярните въздушни маси, нахлуващи от към Хъдсъновия залив. Същото се отнася и за релефа на юг. Равнинен е чак до мексиканския залив и това улеснява нахлуването на топли въздушни маси от към тропиците през лятното полугодие.

Другото място, което също е със годишна средна дневна температура от 14,08°C е град Виктория на едноименния остров. Островът е разположен в най-южните части на провинция Британска Колумбия, на границата със Съединените Щати. Град Виктория се намира на 48°26’’ северна ширина, тоест попада в границите на умерения климатичен пояс. Тук обаче има два фактора, които много силно влияят на местния климат. Първият е, че на север и североизток градът е защитен от високите Скалисти планини, които не позволяват на студените въздушни маси да стигнат до тук. Втората причина е, че много силно се усеща влиянието на Тихия океан. Около бреговете на Аляска и Канада преминава сравнително топло океанско течение и по тази причина тук климатът е доста мек през цялата година. Условията малко напомнят на тези в южна Англия, но тук климатът е малко по-топъл. Например през двата най-студени месеца в годината – декември и януари – дневната температура е около 7°C. Заради омекотяващото влияние на Пасифика тук резки температурни амплитуди няма. Най-топъл е август – около 22 градуса. Това означава, че разликата между най-студен и най-топъл месец е 15 градуса. Тук вали много и през цялата година. Валежите са обилни и са предимно от дъжд. Сняг пада рядко, но като се има предвид, че климатът е много влажен, кога се случи да захладнее достатъчно и да завали сняг може да натрупа много дебела снежна покривка за много кратко време и това може да създаде големи затруднения с предвижването. Както казахме обаче, тук температурите много рядко падат под нулата, а за да се добие представа колко е мек местния климат е достатъчно само да се каже, че тук много добре вирее растението киви, което не е голем почитател на студа и обича места като Китай, Нова Зеландия, ЮАР или средиземноморието.