Къде е най-горещото място в Европа?

where is the hottest place in europeМного хора питат: “Къде е най-топлото място в Европа?“ Някои от тях питат, защото просто искат да знаят. Други хора питат, защото искат да прекарат своята ваканция в чужбина и се нуждаят от информация относно климата. Има няколко места в Европа, които претендират да са най-топли, но всяко от тях има различни климатични особености и по тази причина е трудно да се определи кое е всъщност най-топлото от тях.

Крит. Остров Крит е едно от най-южните места на Гърция. Има горещ субтропичен климат. Разположен сред топлото Средиземноморие, този остров е истински рай за туристите. Ако планирате да посетите това място, трябва да знаете, че плажният сезон е от началото на април до края на ноември. Разбира се би било рисково crete beachчовек да посети острова именно в първите дни на април или в последните дни на ноември, защото времето тогава става все по-променливо и някои дни е възможно да все още (или вече) хладни. През декември, януари, февруари и март времето е в състояние да ви предложи всичко, което може да се очаква от пролетта. Тези месеци могат да са много важни със значителни валежи. Зимните температури са обикновено около 18°C през декември и 17 °C през януари, февруари и март. Разбира се климатичните условия не са винаги еднакви. Някои дни са топли, а други са доста хладни. Понякога температурите могат да достигнат 20 – 25 °C. Друг път могат да паднат до 9 °C. При определени условия е възможно да се формира дори тънка и нетрайна снежна покривка. Лятото е горещо, сухо и дълго. Едно е абсолютно сигурно – crete greeceтова е едно от най-горещите места на Стария континент.

Кипър. Второто място, което претендира да е най-горещото в Европа е остров Кипър. Географски, Кипър е част от Азия, но всъщност историески погледнато островът е бил винаги част от Европа. Той е член на Европейския Съюз. Островът на Афродита е един истински слънчев рай! Най-студеният месец – януари – може да се похвали с дневни температури около 17-18 °C в крайбрежните райони. Това е меко пролетно време. Само си представете – когато в северните части на Европа температурите са под нулата, в Кипър можете да ходите облечени само по тениска и дънкено яке. В сравнение с Крит, тук температурите malaga andalusia spainобикновенно винаги са малко по-високи. Можете да плувате в морето от април до ноември, но за разлика от Крит, тук има дни дори и през зимните месеци март и декември, които са достатъчно слънчеви и топли за плуване и излежаване на плажа. Кипърското лято започва няколко дни или седмици по-рано от това в Крит и свършва няколко дни по-късно.

Андалусия. Тази южна испанска провинция се радва на едни от най-високите температури в цяла Европа. Лятото е невероятно горещо и понякога дори става непоносимо. Тази област чувства влиянието на въздушни маси, които идват от тропическите ширини на Африка. Топлият cyprus mediterraneanвъздух нахлува тук безпрепятствено. Летните температури достигат лесно 40 °C. Лятото продължава от ранна пролет до късна есен (от края на март до ноември). През зимните месеци (от декември до февруари), дневните температури са около 17-18 °C. Някои дни са по-хладни с температури около 15 – 16 °C. Друг път обаче могат внезапно да се вдигнат до 20 – 25 °C, като понякога се е случвало да станат дори и по-високи. Интересен факт е, че Андалусия е единственото място в Европа, където можете да видите хора да правят слънчеви бани дори и през януари, макар че тук плажният сезон все пак е малко по-кратък от този на остров Кипър. Морската вода разбира се е твърде студена за плуване, но времето е прекрасно. Причината за топлата зима в Андалусия е, че от една страна Сиера Невада спира студените въздушни маси, идващи от север и от друга страна Средиземноморието позволява на топлите въздушни маси да нахлуват спокойно от юг. Като цяло климатът на Андалусия е много горещ субтропичен със силно тропическо влияние. Все пак не забравяйте обаче, че има и кратка зима, а понякога може дори да се формира тънка снежна покривка. Ако пътувате през зимата към Андалусия все пак ще е добре да си вземете и някои по-топли дрехи.