Кое е най-топлото място във Великобритания?

jersei warmest place in britainНай-топлото място във Великобритания е малък остров на име Джърси. Той се намира непосредствено до френския бряг сред водите на Ла Манша (или както още го наричат „Английския канал”). Островът чиято площ е едва 116 кв.км. отстои на повече от 140 километра от най-южните брегове на Англия. Топлите води на Атлантическия океан оказват изключително силно влияние върху местния климат. Подобно на останалите части от Великобритания, топлото океанско течение Гълфстрийм носи необичайно топло време и обилни валежи. При остров Джърси обаче е на лице по-благоприятно местоположение в сравнение с останалата част от Великобритания.

Островът, който се намира недалеч от бреговете на Нормандия има умерен климат с много силно изразени океански черти. През най-студеният месец януари температурите достигат до около 8 – 9°C през деня и около 4-5°C през нощта. Това е с един – два градуса повече от максималните януарски температури в Южна Англия. Практически януари е единственият месец в Джърси, когато дневните температури падат под 10°C. Макар че се намира на юг от Великобритания, остров Джърси не познава горещини. Тук най-горещите месеци в годината са съответно юли (около 21°C) и август (около 22°C). Въпреки това често термометрите показват и повече от 24 – 25°C. В разгара на лятото нощите не са много хладни и температурите се задържат до около 14 – 15°C.

Климатът на Джърси може да бъде обобщен така – мек и влажен. Заради по-високите от средните обичайни температури за Великобритания тук виреят много цветя и растения, които практически са нетипични за тази част на света. Доста необичайно за тези географски ширини е това, че тук доста успешно виреят субтропични видове палми, които като цяло са доста претенциозни към климатичните условия и не търпят значителни застудявания. Тук времето е подходящо за плаж през юли и август, когато има много приятни дни за тази цел. През втората половина месец август морската вода се затопля до около 18 – 20°C, което я прави подходяща за къпане.

Въпреки че климатът на Джърси е влажен, валежите на острова са умерени по количество и рядко излизат от нормата. Достигат своя максимум през октомври, jersey saint aubins harbourноември и декември (до около 120 мм на месец). Най-сухи са месеците през края на пролетта и началото на лятото (от май до юли). През тези месеци падат до около 40 мм дъжд. В допълнение можем да кажем, че остров Джърси е не само най-топлото място във Великобритания, но вероятно и най-топлото място на тази географска ширина в света. Въпреки северното си местоположения остров Джърси рядко се покрива със сняг. Въпреки това понякога е възможно температурите да паднат около и под нулата и тогава може да се натрупа снежна покривка с дебелина няколко сантиметра.