Подходящо ли е за плаж през зимата на южното крайбрежие на Средиземно море?

algeria mediterraneanСтава ли за плаж през зимата Южното Средиземноморие? Въпреки че се намира на континента Африка, южното крайбрежие на Средиземно море не е подходящо за плаж през зимните месеци. Климатът е субтропичен, което означава, че има зимен сезон. Климатичните условия доста варират в различните страни от района – например в Алжир и Тунис е по-хладно в сравнение с Египет и Либия, но въпреки това и на четирите места зимата е ясно изразена и климатичните условия си приличат.

Дори и в Египет, който е една от най-топлите средиземноморски страни през зимните месеци става хладно, дори студено (тук разбира се говорим за Средиземноморието, а не за Червено море, където летния сезон е на практика целогодишен). Например в град Александрия, както и в останалите части на северен Египет е добре да прескочите периода от средата на декември до средата на март, защото рискувате да не можете да се излегнете на прекрасните плажове, тъй като дневните температури са до около 18 – 19°C. За нощите да не говорим – тогава термометрите обикновено показват около 10 – 11°C.

Въпреки че северните части на Африка са разположени доста по-наюг от европейското Средиземноморие, на практика климатичните условия си приличат много повече, отколкото можете да си представите. Причината е, че целият регион попада в субтропичния климатичен пояс. Интересен факт е, че в някои страни в Северна Африка дори е възможно да се образува тънка снежна покривка (например в Алжир).

Ако все пак наистина настоявате за „лятна” почивка в Северна Африка посред зима, най-добре се насочете към някой от египетските курорти на Червено море, където температурите са високи дори и през януари. Дори и тогава обаче има неща, които трябва да знаете, макар че не са от първостепенно значение – продължителността на деня през зимата е доста по-малка от тази през лятото. Така че ако имате възможност да пътувате през зимата и искате да прекарате наистина качествена почивка на морския бряг има едно правило – колкото по-на юг пътувате, толкова по-добри са възможностите за туризъм.