Проучване – „Кой е най-красивият град в света?“

new york USA is one of the most beautiful cities in the worldОт 15-ти януари 2010г до 12 май 2010, TOURISTMAKER провете проучване по интернет за да разбере какво е мнението на хората за това кой е най-красивият град в света. В проучването са участвали 522 души от различни краища на света. На въпроса „Кой мислите, че е най-красивият град в света?“ над 1/4 от анкетираните или 25,5% са посочили, че за най-красив град смятат френската столица Париж. След последното проучване на TOURISTMAKER, което посочва, че Средиземноморието е най-привлекателното място за почивка в света, сега отново Европа прибра палмата на първенството за това кой е най-красивият град. И действително не може да се отрече, че Париж е център на изключителна култура. Музеи, картинни галерии, безбройни архитектурни паметници, паркове и градини, широки булеварди, лъскави бутици, както и безбройните улични кафенета и ресторантчета се съчетават по начин, който има свойството да омагьосва със своето очарование.

Интересен е факта, че градът, който е на почетното второ място има 13% подкрепа от анкетираните, което означава, че е eifel tower paris france this is the symbol of europeсъбрал приблизително два пъти по-малко гласове от Париж. Това е Рим. Макар и да не е събрал най-много гласове, все пак за 13% от анкетираните това е най-красивият град в света. Едва ли има нужда някой да бъде убеждаван, че това е истина. Нека да не забравяме, че Рим е бил център на Римската империя и от тук се е управлявал света. Величието на Рим се усеща на всяка крачка в неговата архитектура. Запазени архитектурни паметници, като например Колизеума и до днес карат посетителите на италианската столица да потръпнат от възхищение, когато застанат пред него.

rio de janeiro enjoys a planty of sunshine all year aroundНа трето място отново се е натъкмил голям европейски град, но този път не столичен. Вторият по големина руски град Санкт Петербург, галено наричан от местните „Питера“ е третият по красота град в света, който е получил подкрепата на 11,3% от анкетираните. Наричат го северната Венеция заради красивите му канали, които формира голямата руска река Нева преди вливането си в Балтийско море. Една от емблемите на града е Ермитажът – най-големия some buildings of barcelona are very strangeмузей в Русия и един от най-големите на планетата.

На четвърто място в класацията за първи път се появява не европейски град – това е най-големият метрополис на Съединените ЩатиНю Йорк. Със своето многомилионно население и истински каньон от небостъргачи, суровата красота на града е пленила 10% от анкетираните. Неговият символ – небостъргачите – го правят да бъте толкова страшен, суров, груб и в същото време фин, изтънчен, модерен, жизнен.

st petersburg russia is the most beautiful russian cityНа пето място с 9,8% и само 0,2% по-малко от Ню Йорк е британската столица Лондон. Градът притежава световноизвестни забележителности – Биг Бен, Бъкингамския дворец, Тауър Бридж, площад Пикадили, Канари Уирф, Хайд Парк, река Темза, както и много, много други. Този уникален град е насител и първообраз в най-успешната, най-разпространена и харесвана култура в света – английската.

На шесто място и една позиция след Лондон е бразилския метрополис Рио де Жанейро. Според 8,2% от запитаните Рио е най-красивият град в света. the architecture of vienna is fine and beautifulБезспорно е най-екзотичен и това със сигурност е повлияло на класирането. Уникалното на Рио е неговото благословено с удивителна красота местоположение. Никъде на друго място не може да се види толкова голям мегаполис, който да е така майсторски преплетен с дивата тропическа природа, както е това при Рио.

the colisee roma italy is maybe the biggest italian attractionНа седмо място по красота анкетираните са поставили австралийския град Сидни. Смятан за един от най-модерните градове в света, Сидни може да покаже на своите гости такива шедьоври като сградата на операта, изобразяваща издути от вятър платна, както и моста, който заради специфичната си конструкция си е спечелил прозвището „закачалката“. За Сидни са гласували 7,9% от анкетираните.

На осмо място в света проучването поставя Виена, която е получила с един процент tower bridge is one of the biggest landmarks in europeпо-малко от Сидни. За нея са дали гласа си 6,9% от участвалите в проучването. Градът е известен със своите дворци, музеи, паркове, градини, фонтани, площади, както и с криволичещата през него река Дунав. Градът е изключително фин и изтънчен. Излъчва спокойствие, нежност и хармония. Може би причината да изостане от другите градове в класацията е, че той сякаш е прекалено… идеален.

sydney opera house and the skyline of the cityНа девето място по красота анкетираните са поставили Барселона. Вторият по големина и значение град в Испания е получил 4% от гласовете. Барселона е град от световна класа. Архитектурните чудеса на Гауди са визитната картичка на града пред света.

На последното десето място 3,4% от гласовете на анкетираните се нарежда най-големият икономически център на тихоокеанското крайбрежие на Канада – Ванкувър. Това е град, който съчетава природа и архитектура по начин, подобен на Рио де Жанейро. Лъскави и модерни небостъргачи се сливат с борови гори и покрити със сняг планински върхове. Ванкувър е класическият североамерикански град.

vancouver radiates coolnes and tranquillity