Боливия

salt lake in boliviaБоливия е страна с красива природа, но в същото време е една от най-бедните на континента. Може да бъде описана като страна на контрасти. Малкото на брой богати хора контрастират с огромната маса, живееща под прага на бедността. Влажните тропични гори контрастират на сухите, безводни пустини и ледени планински върхове.

Географското положение на Боливия е неизгодно за страната, защото тя няма излаз на световния океан и това силно ограничава икономическите контакти със света. От друга страна обаче, тя граничи с 5 други държави – Чили и Перу на запад, Бразилия на север и на изток, както и Парагвай и Аржентина на юг и югоизток. Това и дава възможност да изгради La Paz the capital of Boliviaпо-тесни контакти със своите съседите. Територията и е средна по големина в сравнение с останалите страни на континента. Доста по-малка е от държавите – гиганти като Бразилия и Аржентина, но е многократно по-голяма от други, като Суринам или Еквадор например. Заема територия от около 1 098 580 кв.км. Боливия е разположена изцяло в южното полукълбо, между 9 и 22° южна географска ширина. Двете най-отдалечени точки на страната се простират на повече от 1470км една от друга.

Релефът на Боливия е много разнообразен. На запад преобладават високите планини. Най-високата точка на страната е връх Невадо, който се издига на 6542 метра, не далеч от границата с Чили. Сред планините се намира високото плато Алтиплано. То се издига на около 3700 надморска височина. Северната и източна част от страната са заети от низинни и равнинни територии, които на много места са заблатени заради слабия наклон, слабото оттичане на речните води, както и обилните валежи.

Климатът на Боливия е изключително разнообразен, но това е главно благодарение на големите разлики в надморската височина. Страната попада в два климатични пояса – субекваториален и тропичен в най-южните части. Западната част от blue macaw boliviaБоливия обаче не се влияе от географската ширина, ами от надморската височина, тъй като попада в планинската климатична зона на континента. Около 1/3 от страната е разположена много високо в Андите. Там климатът е планински и температурите се понижават във височина. На местата с по-малка надморска височина, обаче е горещо и влажно през цялата година.

Субекваториалният климат е горещ и влажен. Град Рибералта попада в тези географски ширини. Температурите варират много слабо. Най-студените месеци са май и юни с температури около 29°C. Най-горещо е през август – около 32°C. Наблюдава се ясно изразена сезонност на валежите, което е една от отличителните черти на субекваториалния климат. През януари могат даbolivia and bolivians in traditional clothes паднат до 250мм. Това е най-влажният месец. Най-сух е юли, когато зимата в южното полукълбо е в разгара си. Тогава падат не повече от 20мм.

Тропичния климатичен пояс обхваща най-южните части на страната. Представител на тази климатична зона е град Санта Крус – един от най-големите и важни центрове в страната. Тук има значителна разлика в температурите. Летата са много горещи, дори по-топли от тези в субекваториалния пояс. Температурите не рядко достигат до 35-36°C. Нощите са около 22°C. Високите температури се комбинират с обилни валежи. Максимумът на температурите съвпада с този на валежите. Най-студено е през юли. Тогава температурите през деня са около 25°C. Валежите са оскъдни. Нощите са прохладни с температури около 8 – 10°C. Това прави зимата най-добрия сезон за посещение на Боливия, тъй като е възможно лятото да се окаже твърде горещо и влажно.

Планинския климат е разпространен в западните части на Боливия. Обхваща около 1/3 от площа на страната. Във mountainous forest  boliviaвисочина климатът става все по-студен и суров. Високите части от планините са покрити с лед през цялата година. Температурите са постоянно под нулата.

Природа. Природата на Боливия е красива и екзотична. Разнообразието от пейзажи е внушително. В западните части от страната се намира най-широката част от Андите. В по-ниските си части Андите са покрити с гъсти и влажни гори, които във височина отстъпват пред поляни и открити пространства. В планините има множество езера. На границата с Перу се намира езерото Титикака, което е най-високото плавателно езеро на планетата. Сред планините на много места има високи, студени и сухи плата, чийто пустинни пейзажи са лишени от почти всякаква растителност с изключение на някои по-устойчиви видове, като например кактуси. На изток от планините са разположени обширни равнини и низини, покрити с тропически дъждовни гори, които са дом на множество редки дървесни видове. Тукашната джунгла е част от амазонската дъждовна гора. Тук могат да се открият някои много редки животински видове, като ягуар например. В планините се среща типичната за Андите лама. Една от най-интересните за туризъм местности в страната е платото Алтиплано. То се намира сред Андите на около 3700 метра the andes boliviaнадморска височина. Насред платото ще откриете множество солени езера с плитки и спокойни като огледало води. Освен соленоводните езера тук ще откриете и някои сладководни, като например езерото Поопо.

Население и селища. Населението на Боливия е около 9 000 000 души. Като етнически състав преобладават метиси и индианци. Европейските заселници са сравнително малко. Най-големият град на страната е Санта Круз. Той се намира малко над 400 метра надморска височина, в южните части на Боливия. Има население от около 1 600 000 души. Днес това е сърцето на боливийската икономика. Втори по големина град е столицата Ла Паз, която има население от около 1 300 000 души. Това е най-високо разположената столица на планетата. Централните части на града се намират на повече от 3 700 метра надморска височина, но някои от кварталите се издигат дори на повече от 4 000 метра. В действителност е много рядка гледка да се види тропически град, в който да вали сняг. Тук обаче, the andes panoramic view boliviaтова е факт. Не рядко се формира снежна покривка, която при други условия би била нещо непознато в тези географски ширини. Боливия обаче има още една – административна столица. Нарича се Сукре и има население от 200 000 жители. Намира се на около 2 800 метра надморска височина. Трети по големина град в страната е Кочабамба. Това също е високопланински град. Намира се на около 2570 метра надморска височина в Андите.

Икономика. Боливия е бедна страна, с развиваща се икономика и нисък жизнен стандарт. Голяма част от населението на страната живее под прага на бедността. Богатите хора са много малък процент от населението. Приема се, че страната е една от най-бедните на континента. По-голямата част от приходите на Боливия идват от добив на полезни изкопаеми, на които тя е доста богата. Добиват се нефт, калай, мед, сребро, the bolivian culture is amazingцинк, антимон и много други. Голяма част от населението на страната работи по мините. Друга голяма част е заето в селското стопанство. Основните отглеждани култури са кафе, захарна тръстика, картофи и тютюн. Бедността е много сериозен проблем за страната, защото много хора са принудени да отглеждат забранени култури, като кока например за да си набавят средства, с които да живеят. Страната има слабо развита инфраструктура, защото релефът е много специфичен и труден за обладяване. Високите планини и гъстите, непроходими тропически гори са много сериозна пречка за развитието на транспорта.

История. Страната носи името на Симон Боливар. Получава своята независимост през 1825 година. От 1879 до 1885, в продължение на шест години Боливия води война със своята съседка – Чили. В резултат от военните действия, Боливия губи своя излаз на Тихия океан и това в голяма степен titikaka lake boliviaпредопределя развитието на страната. От 1932 до 1935 води друга историческа война, но този път с Парагвай. Тогава губи и много земи, които са богати на полезни изкопаеми. От тогава Боливия всячески се стреми да се измъкне от бедността, но страната все така си остава сред най-бедните на континента.

Запележителности. Езерото Титикака, солените езера на платото Алтиплано, биосферния резерват „Бени“, както и национален парк „Мадиди“, който се намира в северните части на страната. Архитектурата на столицата Ла Паз също е много внушителна и трябва да се види.