Босна и Херцеговина

mostar bridge bosniaМакар че земите на днешна Босна и Херцеговина за заселени още от неолита, за първи път името на страната се споменава около 948 година. През вековете нейната територия е била част от Римската империя, Византия, Османската империя, Австро-Унгария, а след 1945 година и от Югославия. След края на гражданската война федерацията поема по напълно нов път и от 3 март 1992 година Босна и Херцеговина е независима страна, съставена от две части – Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска.

Туризъм. Босна и Херцеговина е отлична възможност да прекарате една ваканция на средиземноморския бряг, но същевременно да изпитате съвсем различни усещания. Въпреки че се намира в толкова популярен и посещаван регион, тази страна е все още непозната, неизвестна и вълнуваща. На брега на Адриатическо море се намира малкото градче Неум. Това е единственият крайбрежен град в Босна и Херцеговина. Той е малък, но чаровен, излъчващ курортна атмосфера и средиземноморско спокойствие. Макар че притежава само 2-3 малки плажа, градът е наистина много слънчев и приятен, привличащ любителите на лазурното море и средиземноморска кухня. Докато сте тук в никакъв случай не пропускайте стария град на Неум. Във вътрешността на страната има множество градчета със старинна архитектура, които да посетите. Едно от най-големите съкровища в региона е град Мостар, разположен на двата бряга на река Неретва в Херцеговина. Градът е в una national park bosniaсписъка на ЮНЕСКО и има защо. Насладете се на стария град с неговите павирани тесни улици, каменни мостове, старинни църкви и джамии, които ще ви пренесат в средновековна Европа без дори да се замислите. Друго забележително място във федерацията е Вишград. Той се намира в най-източните части на страната, в границите на Република Сръбска. Свързва се с геноцида и жестокостите по време на гражданската война, а за ценителите на красотата е препоръчително да се полюбуват на моста Мехмед Паша Соколович, който е част от списъка на ЮНЕСКО. С многобройните си арки той грациозно пресича течението на река Дрина. Мостът е дълъг цели 180 метра и е един от най-красивите паметници на архитектурата, останали от ерата на Османската империя.

Население. Босна и Херцеговина е дом на около 4 милиона души. Тук съжителстват бошнаци, сърби и хървати. Населението на страната изповядва три основни религии – католицизъм, православно християнство и ислям. По улиците на големите градове ще чуете да се говорят също така три различни езика – босненски, хърватски и сръбски. По ирония на съдбата точно етническото разнообразие е една от основните причини за конфликтите в региона, но същевременно и за културното богатство, което привлича и очарова чуждестранните посетители. В началото на 90-те години населението на Босна и Херцеговина намаля с около ¼. Причината бе гражданската война, която накара милиони хора да потърсят безопасност извън родината си.

bosnia spring forestКухня. Трите различни култури, които се смесват и преплитат по тези земи оказват много силно влияние върху обичаите и традициите на тази страна, но може би разнообразието се усеща най-силно в кулинарните традиции. Обикновено в ястията се прибавят голямо разнообразие от подправки, повечето от които са местни. Това придава на всяка гозба типичен балкански дъх и планински привкус. Местните ястия в по-голямата си част напомнят на останалите части от Балканите. В Босна и Херцеговина се приготвят разнообразни тестени изделия, най-вече питки и баници. За разлика от други балкански страни като България, където те се приготвят почти изключително със сирене, тук предпочитаният пълнеж е от месо. Типични за тази страна са пълнени пиперки (най-често с ориз и кайма, но може и с яйце и сирене), сърми (зелеви листа, увити около смляно месо и ориз), мусака (изключително вкусно и популярно ястие в съседни страни като България и Гърция; приготвя се от нарязани на ситно картофи и кайма) и много други. Наследство от Османската империя по тези земи е огромното разнообразие от сладкиши и десерти. Един от най-известните десерти тук е баклава. Тя произлиза от Югозападна Азия, но е изключително популярна в останалите страни на Балканския полуостров. В Босна и Херцеговина се консумират основно два вида алкохол – вино и ракия. Винарските райони са в Херцеговина, защото климатът там е по-мек. Ракията се прави от различни видове плодове. Тази типично балканска напитка може да се произвежда на практика в цялата страна.

Природа. Босна и Херцеговина, подобно на всички други балкански страни, има много красива природа. Приблизително около 40% от територията на страната е заета от горски масиви. Преобладават гъсти и широколистни листопадни гори, но в по-високите части на планините широколистните видове отстъпват пред по-устойчивата и студенолюбива иглолистна растителност. В близост до брега на Адриатическо море виреят средиземноморски видове, включително палми и кипариси. Обширни равнини се редуват със суровите пейзажи на Динарските планини. Те преминават през централните части на страната от северозапад на югоизток, достигайки височина от 2387 метра при връх Маглик, не далеч от границата с Черна гора. Ако искате да видите най-доброто от природата на Босна и Херцеговина е добре да посетите някой от националните sarajevo panoramic viewпаркове или резерватите в страната. Препоръчваме ви да започнете с вероятно най-красивият от всички – Национален парк Сутиеска. Тук се намират две от най-големите природни забележителности на федерацията – Търновачкото езеро и водопада Скакавац, който се спуска с грохот от височина 75 метра. Ако пък сте почитатели на красивите еко пътеки и дългите излети сред природата тогава трябва да посетите Национален парк Козара, който се слави като едно от най-добрите места за лов в страната. Красотата на тази местност е призната още през 1967 година, когато Козара се превръща в национален парк. Национален парк Уна е известен с разкошните си гори и красиви водопади. Основан едва през 2008 година, паркът се намира в западната част на страната, непосредствено до границата с Хърватия. Босна и Херцеговина притежава богат животински свят. В местните гори живеят мечки, сиви вълци, златисти чакали, лисици, диви свине, язовци, сърни и елени, планински кози, зайци, бобри и други. Страната е много богата на ендемични видове животни и растения.

Климат. Босна и Херцеговина е страна с два различни типа климат. В близост до Адриатика климатът е субтропичен средиземноморски с дълги, слънчеви, топли лета и по-кратки, сравнително меки и влажни зими. Температурите варират между 10°C през януари и 31°C през юли. Във вътрешността на страната климатът е умерен континентален с много топли лета и студени, снежни зими. В столицата Сараево температурите варират 2 – 3 градуса през януари до 26 – 27 през юли. Валежите по крайбрежието падат през есенно – зимния сезон, а във вътрешността на страната са обилни през цялата година и са сравнително равномерно разпределени. Въпреки това пролетните и есенни месеци са малко по-дъждовни в сравнение с лятото и зимата.

sarajevo old townПолитика и икономика. Босна и Херцеговина е развиваща се страна със сравнително нисък за Европа жизнен стандарт. Въпреки това не може да се отрече, че през периода 1997 – 2011 година БВП на глава от населението се е увеличил почти три път! Това е голямо постижение, особено като имаме предвид обстоятелствата. За разлика от останалите държави в Източна Европа, през последните десетилетия Босна беше в двойно по-трудно положение. От една страна тя трябваше да измине дълъг път в посока от централизирана към пазарна икономика икономика, а от друга страна трябваше да преодолее тежките последици от войната. Пред Босна има все още дълъг път на развитие, но с помощта на валутен борд и множество дълбоки реформи босненската икономика постепенно се изправя на крака. Днес водещ сектор в икономиката на страната е промишлеността, а на второ място е секторът на услугите, особено банковото дело. Туристическата индустрия все още заема съвсем малък дял от местната икономика, но перспективите за развитие са много добри, особено пред културния туризъм. Днес най-близките икономически партньори на Босна и Херцеговина са страните от Европа, особено Европейския съюз. Подобно на много други държави от Западните Балкани, Босна и Херцеговина се стреми към членство в ЕС и по-тесни отношения с общността, но преди това трябва напълно да изглади вътрешните различия и да преодолее своята вътрешна политическа нестабилност. Макар че вече военните конфликти останаха много далеч в миналото, регионът все още има имидж на нестабилен и това трябва да се промени.

mehmed pasha sokolovic bridgeКлането в Сребреница – най-голямата трагедия в модерната история на Европа. Сребреница, малък град в източната част на Република Сръбска, пази спомени за един от най-ужасяващите периоди от историята на Босна и Херцеговина и едно от най-страховитите събития в Европа след втората световна война. През 1995 година тук са избити приблизително 8000 души, босненски мюсюлмани. Жертвите са млади мъже и момчета. Според ООН това чудовищно действие може да се опише само по един начин – като геноцид. Виновници за трагедията, която все още кара населението на цяла Европа да настръхва са босненските сърби Ратко Младич и Радован Караджич, които са изправени пред Трибунала в Хага за да понесат отговорност за действията си.

Как да стигнем до Босна и Херцеговина? Босна и Херцеговина е разположена в западната част на Балканите, така че разстоянието до европейски страни като Словения, Австрия, Италия и Унгария е сравнително малко и лесно преодолимо. Особено добра е връзката с унгарската столица Будапеща, която е свързана с градове като Сараево и Мостар чрез европейски път Е73 (транс европейския коридор Vc). Ако предпочитате да пътувате до Босна и Херцеговина със самолет тогава трябва да знаете, че в страната има няколко международни летища – Баня Лука (Република Сръбска) и градовете Сараево, Мостар и Тузла (Федерация Босна и Херцеговина).

Кога да посетим Босна и Херцеговина? Страната е най-атрактивна през летните месеци от май до септември. Планините покриващи по-голямата част от страната предлагат приятна свежест през летните месеци. Ако целта ви е да покарате ски, тогава най-добре да пътувате между декември и април.

old bridge bosnia and herzrgovinaЗащо Босна и Херцеговина? Балканите са много красиви и Босна е типична балканска държава. Страната притежава някои доста добри ски писти. Тя бе домакин на 14-тите зимни олимпийски през 1984 година. Това говори красноречиво за нейните дадености. Мостар също е добра причина да посетите страната. Градът е рядко срещано бижу, което си струва да се види. Освен това избирайки Босна и Херцеговина ще спестите доста пари, защото цените в страната са съвсем приемливи.