Ботсвана

amazing sunset over botswana africaБотсвана е разположена в южното полукълбо, в южната част на континента Африка. Граничи с ЮАР (на юг), Намибия (на запад и на север), Зимбабве (на изток), като има също и незначителна граница със Замбия (на север). Населението на страната е около 1 600 000 души. Населението на столицата Габороне е около 200 000 души.

Ботсвана заема площ от около 581 730кв.км. Официалните езици са английски и цвана. Страната няма излаз на chita botswana africaокеан и това оказва огромно влияние на местната икономика. Страната има платовиден релеф. Надморската височина е значителна, но няма планински вериги. Голяма част от територията на Ботсуана е заета от най-красивата пустиня на планетата – Калахари.

Ботсвана има невероятно красива природа, подобно на повечето страни в hippos okavango river botswana africaАфрика. Животинският свят е много разнообразен и неговите представители са герои в не един документален филм, представящ дивият свят на Африка. На територията на Ботсвана живеят лъвове, гепарди, леопарди, хиени, чакали, лешояди, антилопи гну, зебри, жирафи, биволи, слонове, носорози, сурикати, скорпиони, различни видове змии, крокодили и много други. Ценните видове се elephant in botswana africaопазват в множество национални парекове и резервати. Националните паркове са многобройни: Трансграничен парк „Кгалагади”, Национален парк „Чобе”, Национален парк „Мореми” (разположен насред делтата на Окаванго), Национален парк „Макгадигади Панс”, парка „Нксай Пан” и други. Трансграничният парк „Кгалагади” е разположен на границата на две държави – Ботсвана и ЮАР, като по-голямата част от парка е на територията на първата. Този национален парк, предвид факта, че се намира на границата между две страни, се състои от две части. От към Ботсвана, парка носи името „Гемсбок”, а на територията на ЮАР е Национален парк „Калахари”. Най-голямата забележителност на страната е делтата на река Окаванго. В по-горното си течение тя носи името Кубанго, но достигайки своята делта на територията на lion botswana africaБотсвана, се преименува на Окаванго. Това е най-голямата река в света, която не се влива в море, океан или друг воден басейн. Достигайки огнените пясъци на пустинята Калахари, тя започва да се разделя на ръкави и постепено попива в земята. Тя обаче не е достигнала напразно до тук. Образувалата се огромна, мочурлива делта е дом на невъобразимо разнообразие от животински видове. Освен това, Окаванго е и източник на прехрана на много местни племена, които използват речните води за риболов и за напояване.leopard botswana africa

Климатът на страната е тропичен, сух с много оскъдни валежи. Годишно падат не повече от 50 милиметра. За сравнение, подобни количества дъжд падат в сухите и горещи райони на Южна Европа в рамките на един месец. Поради ниската влажност на въздуха има много големи разлики между дневните и нощните температури. През лятото температурите са непоносими. Рядко падат под 40 °C през деня. Най-горещият rino near by okavango botswana africaмесец е януари. През зимата също е горещо. Температурите варират около 25 – 30 °C. Най-студеният несец е юли. Нощите обаче, са наистина мразовити. Температурите рязко падат до около 0 °C, без значение от това коя част на годината е. Шансовете за валеж са по-реални през meerkat kalahari desert botswana africaлетните месеци. През зимата (от юни до септември) това практически не е възможно да се случи. Летните валежи са от проливен характер, но без гаранция, че ще ги има. Обикновено за много кратко време пада значително количество. Внезапно пустинята се покрива с пустинни цветя, които жадно попиват всяка капчица вода. Растенията за много кратко време узряват и изхвърлят семената си, които попадат в почвата и на свой ред чакат да се случи един такъв благоприятн период, който ще даде и на тях шанса да се размножат. Заради сухия климат водните ресурси на страната са силно ограничени. Почти всички реки на територията на страната са сезонни и се появяват само при падането на дъждове в определени периоди the delta of ocavango the only inland delta on the planetна годината.

Макар и още да не е в редиците на развитите страни, това скоро ще се промени драматично, защото икономиката на Ботсвана е най-бързо развиващата се в света. Официалната валута е пула. Макар, че голяма част от населението на Ботсвана гладува, тя все пак има обещаващо бъдеще. Тя е един от основните производители на диаманти в света и това осигурява стабилен поток от volture kalahary botswana africaприходи. Да на забравяме, че държавата разчита на приходи и от туризъм, който е едно от най-значимите пера в икономиката на страната. Най-големият туристически обект е делтата на река Окаванго. За посетителите от Европа и САЩ, едно сафари сред дивата природа на Африка е несравнимо преживяване. Това е начин да се откъснат от все по-урбанизирания и ангажиран живот в развирите страни.

Населението на Ботсвана е много малко в сравнение със значимата и територия. За сравнение Великобритания по площ е почти два и половина пъти по-малка от Ботсвана, а населението намо на столицата Лондон е десетина пъти по голямо от това на цялата държава. Основната част от населението на Ботсвана е концентрирано основно в югоизточната част на страната. Там се намира и столицата Габороне. Нейното население е wild animal botswana africaпочти 210 000 души. Изглежда като един модерен западен град. Инфраструктурата на града е добра. Има модерни сгради, както и китни жилищни квартали с красиви и подредени къщички, което придава на града много светски облик. Тук човек може да открие всичко, което се очаква от един развит и модерен град – магазини, ресторанти, кафенета, хотели, училища, болници и какво ли още не. Други по-големи градове в страната освен столицата са Молепололе, Мочуди, Лобатсе, Канйе, Палапие, Серове, Селеби Фикве, Франсистаун и Маун.

http://www.youtube.com/watch?v=ec2jmOl8qv8