Бразилия

Taipus is incredibleБразилия е огромна по територия страна. Тя е пета по големина в света след Русия, Канада, САЩ и Китай. Заема площ от около 8 547 400 кв.км. Това е приблизително половината от площта на континента Южна Америка. Граничи с почти всички държави на континента с изключение на Еквадор и Чили, което прави общо десет на брой страни. На север граничи с Френска Гиана, Суринам, Гаяна, Венецуела и Колумбия. На запад – с Перу, Боливия и Парагвай. В най-южните си части страната граничи с Аржентина и Уругвай. На североизток, изток и югоизток има излаз на Атлантическия океан. Приблизително половината от държавните граници са океански. В Америка няма друга страна, която да се намира по-наизток от нея. Бразилия има sao paolo in the nightкрушовидна форма – по-широка на север и по-тясна на юг. Тя заема същинската част или сърцевината на континента.

Релеф на Бразилия. Характерни за Бразилия са големите релефни форми. Амазонската дъждовна гора например, заема приблизително половината територия на страната. През нея протича река Амазонка, която е най-пълноводната река в света. Наклонът на Амазония е изключително слаб в посока към Атлантическия океан. Достатъчно е да споменем, че в най-западните части на Бразилия в близост до границата с Колумбия има места с надморска височина около и по-малко от 100 метра. И това е на повече от 2000 километра от делтата на река Brazilian paradiseАмазонка. Като цяло в амазонската дъждовна гора рядко се намират места с надморска височина над 200 метра. Малкия наклон на най-голямата южноамериканска низина е причината за честите разливи по поречието на река Амазонка през дъждовните периоди. Останалата половина от страната е заета от обширното Бразилско плато, където преобладаващата надморска височина е между 300 и 900 метра. На това заравнено плато, в близост до Атлантическия океан се намира и най-големия бразилски град – Сао Паоло. Като цяло в страната няма високи планини. Най-високия връх в Бразилия е Пико да Неблина, който се издига на височина 3014м в най-северните части на Бразилия, на границата с Венецуела, в щата Амазонас.

brazilian moneyПрирода. Природата на Бразилия е удивителна. Предполага се, че на територията на страната живеят 1/3 от познатите на човечеството животински видове. Амазония, която заема най-северните части на страната е най-голямата по рода си низина в света. През нея протича най-пълноводната река на планетата – Амазонка. При ежегодните си разливи, реката залива огромни площи от тази низина, като по този начин създава уникални по рода си условия за живот. Тези залети, дъждовни гори се наричат от бразилците Селвас. Тук е царството на етажираната растителност. Във височина различните слоеве от джунглата се обитават от различни животински видове. Tук ще откриете такива видове, като ягуар, ленивец, капибара, пираня, единствения по рода си речен делфин, стотици видове маймуни, змии, жаби, гущери, птици, насекоми и какво ли още не. На юг джунглите на Амазония постепенно се променят в по-редки гори от саванен тип, заемащи територията на Бразилското плато. Преплетената растителност отстъпва пред по-открити пространства. На юг и югоизток от саванните области на субекваториалния климатичен пояс се простират тропическите дъждовни гори. Обхващат главно крайбрежните зони около и на юг от Ресифе, като достигат почти до Порто sao paolo the 4th biggest city on the planetАлегре. Част от тази тропическа гора се намира също и в центъра на Рио де Жанейро. Това е така наречения парк Тижука, който е сред най-големите градски паркове в света. Интересното при него е, че тук можете да се докоснете до една толкова дива и девствена природа в самия център на космополитния мегаполис. В най-южните си части, Бразилия е отново покрита с гори, но вече не екваториални, нито тропични или пък от саванен тип. Тук растителността е субтропична, влаголюбива. Различава се значително от тази по бреговете на средиземно море, тъй като в Бразилия са непознати типичните за Южна Европа и Северна Африка засушавания.

Климат. Климатът на Бразилия е като цяло топъл и влажен, но поради огромната си територия страната попада в четири климатични пояса – екваториален, субекваториален, тропичен и субтропичен.

skyline of salvador brazilЕкваториалната климатична зона обхваща цялата Амазония. Горещо и влажно е през цялата година. Температурите са константни. Манаус се намира в сърцето на екваториалния пояс. Температурите през деня варират от 30 до 33°C през цялата година, като второто шестмесечие е малко по-топло. Нощните са без промяна – 24°C целогодишно. Валежите през цялата година са изключително обилни и варират от 40 до 260 милиметра. Най-дъждовни са месеците от януари до март включително, а най-сухи са юли, август и септември. Заради горещия и влажен климат този климатичен пояс е създал условия за развитието на най-голямата дъждовна гора на планетата. Тук винаги вали над някоя част от Амазония и никога не се случва валежите да спрат навсякъде.

the waterfall Iguasu BrazilСубекваториалният климатичен пояс обхваща главно Бразилското плато. Също е горещ и влажен, но има по-ясно изразена сезонност на валежите и малко по-големи температурни амплитуди. В столицата Бразилия например, дневните температури са между 31 и 34°C през цялата година, т.е. малко по-високи от тези в екваториалната област. Нощните обаче са сравнително по-ниски и се движат между 13 и 17°C. Разбира се и надморската височина в случая леко ги понижава. Иначе на местата с по-малка надморска височина няма разлика между нощните температури на екватора и тези на субекватора. Тук има сух сезон. Той продължава от май до август. Обикновено най-сух е юли. Тогава не пада и една капка дъжд. За сметка на това през януари, когато лятото в южното полукълбо е в разгара си могат да паднат до 350 милиметра дъжд! В този климатичен пояс най-често са разпространени горите от саванен тип – с относително по-сухолюбива растителност в сравнение с дъждовната гора. Тук гъстотата на дърветата е по-малка в сравнение с джунглите, разположени на север и доста по-често се виждат открити тревни пространства.

tijuca is one of the biggest city parks on the planetТропичния климатичен пояс се намира в южните и югоизточни части на страната. На север включва огромна част от крайбрежието, като обхваща дори град Ресифе, който при други обстоятелства би се намирал в субекваториалния климатичен пояс.Това е най-населената част от Бразилия. Именно тук се намират най-големите бразилски градове Сао Паоло и Рио де Жанейро. Тропичния климат тук се характеризира с обилни валежи и високи температури през цялата година. Дневните температури варират от 24°C през юли до 29°C през февруари. Доста често обаче стават доста по-високи, а понякога надхвърлят и 40°C. Това в комбинация с високата влажност на въздуха, характерна за тропиците прави лятото в Рио подходящо единствено за почивка под сянката на някоя палма, близо до океана.

Субтропичния климатичен пояс обхваща най-южните части от страната, на юг от 30-тия паралел. В границите на rio de janeiro promenadeтози климат попада големия бразилски град Порто Алегре. Тук времето е горещо през лятото и топло през зимата. Температурите наподобяват на тези в Южна Калифорния и остров Кипър. Най-студените месеци тук са юни и юли, когато температурите са около 18 – 20°C. Нощите обаче са хладни – тогава термометрите рядко показват повече от 9 – 10°C. Наблюдава се едно характерно за субтропичния климат увеличение на валежите през месеците от април до септември, когато падат от 100 до 135мм месечно. Въпреки, че зимата е доста мека обаче, се е случвало температурите да паднат дори и под нулата, макар това да е рекорд и да се е случвало изключително рядко. Подобни случаи са регистрирани през месеците май, юни, юли и август.

Население. Бразилия има население от почти 190 000 000 души, което я прави пета по брой на населението в света след Китай, Индия, САЩ и Индонезия. Официален език е португалски. Това е най-голямата португалоговоряща страна в света. Бразилия и Хаити са единствените страни в Латинска Америка, чийто официален език е португалски. Бразилия обаче е изключително модерна и напредничава страна и в големите градове трудно ще попаднете на хотел, магазин, ресторант или друго място, на което да не се говори английски. Подобно на други страни от новия свят, като САЩ и Мексико например, Бразилия също се състои от щати. Те са 27 на брой – Акре, Алагоас, Амапа, Амазонас, Баиа, Бразилия (Федерален Окръг), Каера, Еспирито Санто, Гоиас, Мато Гросо, Мато Гросо до Сул, Маранайо, Минас Жерайс, Пара, Парана, Парайба, Пернамбуко, Пиауи, Рио де Жанейро, Рио Гранде до Норте, Рио Гранде до Сул, Рондониа, Рорайма, Санта Катарина, Сао Пауло, Сержипе, Токантинс. От тях 17 имат излаз на Атлантическия океан.

Rio de Janeiro BrazilГрадове. Някои от по-големите градове на Бразилия са Сао Паоло, Рио де Жанейро, Белу Оризонти, Салвадор, Порто Алегре, Форталеза, Манаус, Ресифе, столицата Бразилия и други. Най-голям без съмнение е Сао Паоло, който със своето население от 17 900 000 души е четвърти по големина в света. Той е също така и най-важния икономически център на страната. Притежава груба красота, подобно на други големи градове като Ню Йорк например. Най-красив безспорно е Рио де Жанейро. Някога той е бил столица на Бразилия. Името му означава в превод Януарска река. Януарска – защото мястото е видяно за първи път през месец януари, а река – защото първоначалното впечатление на мореплавателите било, че са попаднали в устието на голяма река, тъй като тук заливът Гуанабара е много силно врязан в сушата. Манаус се намира в сърцето на Амазония и е заобиколен от гъсти екваториални гори, а Ресифе притежава умопомрачителни плажове, защитени от големите океански вълни чрез коралови рифове. По крайбрежието на града се поклащат лениво високи кокосови палми, които допълнително придават екзотика на този и без това привлекателен бразилски град. Столицата на страната – Бразилия – има население от 2 400 000 души и е сравнително нов град. Първоначално столица на страната бил Рио де Жанейро, но населението било твърде концентрирано в крайбрежната зона и с преместването на столицата във вътрешността на страната се целяло да се постигне по-голяма равномерност в разпределението на населението.

Икономика на Бразилия. Бразилия е сред двайсетте най-силно развити държави в света и най-развитата в Южна Америка. През последните години страната отбеляза впечатляващ икономически растеж. На нея се пада 1/3 от световното производство и износ на кафе. На първо място е по производство на банани, които обаче използва главно за вътрешна консумация и по тази city in the heart of the amazon rainforest manaus brazilпричина първенството принадлежи на други две страни – Еквадор и Филипините. Изнася голямо количество екзотични тропически плодове като маниока, папая и др. Отглежда се също какао, царевица и различни видове зърнени култури. Бразилия е голям производител на месо и млечни продукти. Притежава силно развита промишленост, като особено важно място заема производството на автомобили от световно известни марки. Важен мерител за икономиката на всяка страна е производството на електроенергия. По този признак Бразилия също е един от световните лидери. Важно е също и това, че 90% от добитата електроенергия идва от ВЕЦ. Предимството при този тип електроцентрали е, че макар и да се заливат големи площи с вода все пак добитата енергия е екологично чиста и не се замърсява околната среда. Бразилия е много богата на полезни изкопаеми. Има огромни залежи на петрол, злато, боксит, диаманти и др. Положително се отразява на бразилската икономика факта, че 1/3 от населението на страната е съставено от младежи на възраст под 18 години.

Проблеми на Бразилия. В своето социално и икономическо развитие Бразилия среща няколко ключови проблема. Първият от тях е бедността. Това винаги е било страна на големи контрасти. Рио де Жанейро е най-изявения пример за това. Тук на броени метри разстояние се сблъскват неописуемия разкош на скъпите хотели, изискани ресторанти, вили с басейни и апартаменти за милиони с мизерията на фавелите, където условията за живот са меко казано ужасни. На 500 метра от плажа Ипанема и на 250 метра от плажа Копакабана се намира една от тези фавели – Павао Паваозинйо. Бедността, която се развива във фавелите е в основата на високата престъпност и други социални проблеми. Другият проблем на Бразилия е от съвсем различно естество, но тук страната успява да се справи доста добре. Той е свързан със силната концентрация на населението в определени точки на страната, по-специално югоизточното крайбрежие. Двата най-големи града в Бразилия – Сао Паоло и Рио де Жанейро – са на разстояние по-малко от триста километра един от друг. И това е само част от струпването на население. Порто Алегре, Куритаба и Бело Оризонте, които също са големи градове с милионно население се намират в същата югоизточна част. От друга страна Бразилия притежава огромни необятни територии, където на стотици километри няма никакви населени места. С цел да се справи с този проблем, Бразилия премества столицата в централните части на страната и по този начин действително успява, макар и много трудно, да наклони везните. Друг пример е Манаус, който е откъснат на стотици километри от други селища и се намира в сърцето на Амазония. Все пак такъв голям милионен и град като Манаус създава оживление в района и привлича не малко хора към себе си, с което облекчава задъхващите се от пренаселеност градове в югоизточна Бразилия.