Бруней

mosque bruneiБруней е много малка и красива страна. Известна е с невероятната си природа и прочутия си султан (Муда Хасанал Болкиах), който се смята за един от най-заможните хора в света. Бруней има много добро качество на живота, а стандартът на населението е не по-различен от този на много страни от ЕС например. Жителите на Бруней имат БВП на глава от населението приблизително 26 000$. Бруней може да се похвали с това, че е държава без данъци!

Географско положение. Бруней се намира между 4 и 5° северна географска ширина в северните части на остров Борнео. brunei palm treeМалката държава има площ от 5 770 кв.км. и е заобиколена от малайския щат Саравак. На север има излаз на Южно китайско море. Бруней е разделен на две части, които нямат сухопътна връзка на територията на страната по между си, тъй като са разделение от Саравак. Страната притежава няколко малки острова, но повечето от тях са безлюдни.

Релеф. Бруней има равнинен релеф. Най-ниските части на страната се намират на брега на Южно китайско море. Единствените планини на територията на страната са разположени в най-югоизточните части, където се издига най-високата точка в държавата – връх Пагон, висок 1850 метра.

Климат. Бруней има горещ екваториален климат. Дневните температури през цялата година варират между 30 и 32°C, а нощните са постостоянно около 24°C. Климатът е много влажен, с почти ежедневни валежи. Те никога не падат под 100мм на месец. Най-сухо е времето през януари, когато падат около 100 – 110мм, а най-дъждовни месеци са септември, brunei paradise beachоктомври и ноември, когато могат да паднат до 500мм за един месец.

Природата на Бруней е изключително красива. По-голямата част от страната е покрита с гъсти и непроходими екваториални гори. Самият остров Борнео, на който е разположено кралство Бруней е известен като едно от местата с най-богата и разнообразна природа на планетата, заедно с джунглите на Амазония, и тези в Централна Америка и Африка. Тук ще откриете такива видове като азиатски слон, леопард, диви свине, маймуни, както и орангутан – едно от най-редките създания на планетата. Голяма част от природата на Бруней е под закрила на закона. В най-източните части на страната се намира национален парк Улу Тембуронг. Тук ще откриете удивително разнообразие на биологични видове. Прекарването дори само на няколко часа сред местната природа е незабравимо изживяване, тъй като човек усеща, че на всякъде около него кипи от живот. През дъждовните гори на Бруней протичат множество реки, evening in bruneiнякои от които големи. Повечето от тях са бавно течащи, защото надморската височина на Бруней е малка. Единственото изключение са югоизточните части на страната, където има ниски планини, намиращи се на територията на национален парк Улу Тембуронг.

Населението на Бруней е около 390 000 жители, от които около 60 000 души живеят в столицата на страната Бандар Сери Бегаван. Заради по-малката площ на страната отделните градове по-скоро напомнят на отделни квартали на един и същ град. Дори и най-отдалечените части от страната могат да бъдат достигнати за около 2 часа пътуване с кола. Но да се върнем на населението. Етническият състав на местното население е много разнообразен – тук живеят малайци, китайци, индийци, даяки, малък брой европейци и други. В религиозно отношение разнообразието е не по-малко – тук ще видите много християни , конфуцианци, даоисти, мюсюлмани и много други.

mosque brunei night viewИкономика. Икономиката на Бруней разчита основно на добив на нефт и природен газ. Останалите сектори на икономиката имат много слабо влияние на страната като цяло. Освен петрола и газа, страната има и малки приходи от селско стопанство. Тук се отглеждат кокосови палми, банани, манго и други тропически растения. За сега туризмът е слабо развит, но има голяма перспектива, тъй като страната се намира в бързо развиващ се район, притежава необходимите природни дадености и има необходимата политическа и икономическа сигурност, която е необходима за привличането на чуждестранни посетители. Страната има добре развита инфраструктура, която обаче обхваща предимно северните и крайбрежни райони на страната.sultan omar ali saifuddin mosque is one of the biggest landmarks of brunei

История. Некога Бруней бил силна и голяма държава, която през 15 и 16 век владеела почти цялата територия на остров Борнео. Постепенно обаче икономическата мощ на страната отслабнала и тя лесно станала владение на Великобритания през 1888г. През 20-ти век Бруней прави опити да се освободи от управлението на Великобритания, но това се случва едва през 1984г.Днес страната е член на Британската общност, което и предлага голям избор от икономически партньори, повечето от които силно развити страни.

На кратко:

Население – 390 000 жители.

Столица – Бандар Сери Бегаван

Валута – Брунейски долар

БВП – около 26 000$

Официална религия – ислям

Официален език – малайски и английски

Климат – екваториален

Износ – нефт и природен газ

Преобладаваща природа – екваториална джунгла

Селско стопанство – кокосови орехи, банани, манго