Стара планина

Дала името си на Балканския полуостров, Стара планина, наричана още Балкан, е основната планинска верига в България. Тя разделя страната на северна и южна част и се простира на повече от 555 километра в посока изток-запад от границата със Сърбия до нос Емине на брега на Черно море. Стара планина е младонагъната планинска верига с издължено и добре оформено било, което се прекъсва на десетки места от ясно изразени седловини и проходи. Заради тази своя особеност Стара планина е лесно проходима на доста места, в това число проходите Петрохан, Троян-Карнаре, Витиня, Твърдишки проход, Шипка, Хаинбоаз, Искърското дефиле, Вратник, Ботевградски проход, Златишки проход и други. Макар и доста удобни от транспортна гледна точка, някои от тях през зимните месеци са трудно проходими, а други остават затворени до пролетта.

стара планина българияСтара планина има стръмни и импозантни южни и полегати северни склонове. Ниските и части са покрити с обширни широколистни гори, където преобладават дъб, бук, клен, кестен и други видове. По-високите планински части са покрити с гъсти иглолистни гори, а в най-високите райони ще откриете алпийски ливади, където виреят някои субарктични видове. Може би едно от най-красивите и рядко срещани растения е еделвайсът, който традиционно предпочита най-суровите и негостоприемни места. Животинският свят на Стара планина е разнообразен. Тук се срещат мечки, вълци, лисици, чакали, язовци, диви свине, елени, диви кози, както и голям брой птици като орли, бухали, а от скоро и редките белоглави лешояди. В Стара планина се намира Национален парк “Централен Балкан” – един от трите национални парка в България.

Стара планина е привлекателно място за туризъм. Тя е известна със своите остри форми, дълбоки клисури, високи и смръзяващи водопади и ветровити и мъгливи планински върхове. Средната надморска височина е около 722 метра, а няколко десетки върха се издигат на повече от 2000 метра. Сред тях най-известни са най-високият връх в Стара планина – Ботев (2376 метра), Ком (2016 метра), както и Голям Купен (2169 метра), който е известен със своята трудна достъпност и сурови заострени форми. На юг в подножието на Стара планина се намира Розовата долина (Карловската и Казанлъшката котловина), където се произвеждат едни от най-ароматните маслодайни рози в света. Стара планина е място, където ще откриете стотици вълнуващи пещери. Сред най-известните не само в района, но и в цяла България са Леденика, Магурата, Темната дупка, Бачо Киро и Съева дупка. В западната част на Стара планина ще откриете някои от най-интересните скални феномени в България като Вратцата и Белоградчишките скали.

Стара планина не може да си съперничи по отношение на езерата с Рила или Родопите например, но може да се похвали с най-красивите водопади в България. Несъмнено най-зрелищен е Райското пръскало. Със своите 124,5 метра той е най-високият водопад в България. Много по-ниски, но също неземно красиви са Крушунските водопади, които се намират не далеч от град Ловеч. Сред най-големите забележителности на Стара планина са още прословутият Чипровски водопад, както и Видимското пръскало, Боров камък, Кадемлийското пръскало, Карловското пръскало и други. Подобно на всяка друга планина в България, Балканът също предлага на своите посетители разнообразие от минерални извори. Тук трябва да бъдат споменати изворите във Вършец и Вонеща вода. От Стара планина водят началото си много големи български реки като Янтра, Осъм, Тунджа и други. Част от тях поемат на север и изток към река Дунав и Черно море, а други на юг към Егейско море, но само една българска река, Искър, успява да пресече планинската верига по цялата и ширина и да си проиправи път от южна към северна България, образувайки зрелищния Искърски пролом.

За разлика от Рила, Пирин, Родопите и Витоша, Стара планина не е толкова популярна ски дестинация, макар че тук също им някои доста добри ски писти. Когато говорим за културно-исторически туризъм обаче тази планина е несравнима. Тя е запазила непроменени духа и традициите на България през вековете и днес е изключително наситена със забележителности. В наши дни тук можете да откриете множество градове с възрожденски дух и архитектура, разположени насред местности с удивителна природна красота. Именно в тази част от страната са се водили решителните битки по време на руско-турската освободителна война. Сред градовете и местата, които не бива да пропускате са Габрово и Етъра, Дряново и Дряновският манастир, старата столица Велико Търново и село Арбанаси, Карлово и Казанлък с прословутата розова долина, град Елена с първото класно училище в България, Троян със своето занаятчийство, историческият център Копривщица и много други.

Стара планина има умерено континентален климат. В ниските части летата са горещи и слънчеви, а зимите много студени. Температури под нулата през зимния сезон и над 30°C през летните месеци са нещо напълно обичайно. Във високите части обаче времето е съвсем различно. Летата са свежи и прохладни с приятни температури между 16 и 24°C, докато през зимата средната температура е около (-5)°C. Въпреки това температури под (-20) и дори (-30)°C също не са изключени, макар да се случват по-рядко. Планинската верига на Стара планина играе ролята на климатична преграда. Тя спира студените въздушни маси от север и топлите от юг, така че разликата в температурата на север и на юг от Балкана може да бъде няколко градуса.