Чудните скали – туристически пътеводител

wonderful rocks bulgariaЧудните скали се намират на брега на язовир Цонево, в източните части на Стара планина, на около 55 километра югоизточно от Варна. Намират се в близост до малките села Струя и Добромир, и на около 2 километра от по-голямото село Аспарухово. Представляват конусовидни скални образувания с височина до 50 метра, издигащи се отвесно на брега на язовира.

Поради своята близост до Варна, Чудните скали се радват на голям интерес от страна на жителите на града, които идват на това място не само заради скалите, но и защото язовир Цонево е много богат на риба. Мястото е изключително тихо и спокойно, което го прави идеално за кратка почивка през уикенда.

В околностите обаче бъдете предпазливи – на откритите места през лятното полугодие има змии, които обичат да се препичат на слънце. Тук живеят също така много жаби, гущери, птици, насекоми и дребни бозайници. Постепенно туристическата индустрия обхваща това място. Първоначално посетителите тук нощували на палатка, но скоро започнали да изникват хотелчета и ресторантчета, които направили мястото още по-привлекателно. За да запази месността на Чудните скали своето очарование обаче, тя трябва да се пази от масовия туризъм, който поглъща и комерсиализира всичко по пътя си.

Чудните скали са обявени за природна забележителност през 1949 година. Под самите скални монолити са прокопани поредица от тунели, които правят възможно минаването с автомобил край самия бряг. И още нещо – ако си падате по скалното катерене в тази очарователна местност има доста добри възможности да практикувате любимия си спорт.