Ахтопол – туристически пътеводител

Основан като черноморски гръцки търговски център през 5 век преди христа, днес Ахтопол е развиващ се град, който все повече разчита на бързо проспериращата туристическа индустрия. Намира на 87 километра югоизточно от Бургас в община Царево и е разположен между Варвара и Синеморец. Според данни от преброяването през 2011 има население от 1288 души. Тихо и спокойно градче през мрачните и студени зимни месеци, с настъпването на лятото Ахтопол се променя до неузнаваемост. Когато термометрите доближат 30 градуса улиците се изпълват с български и чуждестранни туристи, чува се музика от многобройните заведения, а на плажа е трудно да се открие свободно място. Въпреки това тук остава доста по-тихо и спокойно в сравнение с основни туристически центрове като Варна, Бургас, Слънчев бряг или Златни пясъци.

фар ахтополСамият Ахтопол е приятно и чаровно място. Част от града е разположена на малък полуостров, който завършва с група скали в морето. На една от тях е построен морски фар. Полуостровът образува на юг добре оформен залив със спокойни води, на чийто плаж местните рибари оставят своите рибарски лодки. На север от града се намира най-големия и хубав плаж в района, който е основна цел за много туристи идващи в града. В околностите на Ахтопол има прекрасни места за разходка, особено в близо намиращата се Странджа планина, чийто свежи и сенчести планински пътеки ще ви спасят от летните горещини. Сред най-големите забележителности на Ахтопол са стария град, църквата “Възнесение” от 18-ти век и останките от крепостта Агатопол. Тъжна гледка представляват руините от манастира “Свети Яни”, който бил унищожен до основи по време на комунистическия режим в страната.

Макар и разположен в най-южните части на България, туристическият сезон в Ахтопол все още е сравнитено кратък в сравнение с градове като Варна или Бургас. Тук истинското оживление започва едва към края на юни – началото на юли и започва да затихва още в последните дни на август, когато времето е все още слънчево и горещо, а морската вода е все още топла като чаша чай.