Балчик

Балчик е най-красивият град на север от Варна. Той се намира на приблизително 30 километра от моската столица на България и само на няколко минути с кола от известният морски курорт Албена. Разположен е стъпаловидно в живописен крайбрежен район, който се спуска стръмно към Черно море на юг. Според данни на НСИ (Националният статистически институт) при преброяването през 2011 година населението възлиза на 20,317 души. Често го описват като като умалена крайбрежна версия на старата столица Велико Търново. Балчик е тихо и спокойно градче през по-голямата част от годината. Единствено през летния сезон огромните тълпи от чуждестранни посетители за кратко го оживяват до неузнаваемост.

балчик българияМакар че районът е заселен още от древността, историята на Балчик започва през 5-ти век преди новата когато милетски гърци основават малко рибарско градче на брега на Черно море. Заради огромното богатство от минерални извори в района новозаселилите се нарекли селището Круной или Круни, което означава “извори”. През следващите векове градчето носи последователно имената Дионисополис (от гръцкия бог на виното Дионисий), Карвуна (дадено от прабългарите) и Балик (на името на богат и много влиятелен болярин живял през 14-ти век). Последното име на града, Балчик, се споменава за първи път в турски документи и се превръща в последното официално наименование на чаровния морски курорт.

Балчик е особено привлекателно място през топлите летни месеци когато, благодарение на непринудената си средиземноморска атмосфера, се превръща в атрактивно място за почивка и туризъм. Градчето притежава всички преимущества да се нареди сред водещите туристически дестинации в България. Всяка година тук идват близо 200 000 туристи, привлечени от съчетанието на малки, но красиви плажове със златист пясък, много зеленина, амфитеатрално местоположение и старинна архитектура. плаж в балчикНай-голямата атракция е дворецът на румънската кралица Мария. Аристократичната особа превърнала това място в своя лятна резиденция и прекарвала горещите и лениви летни месеци под сянката на дърветата в прословутата балчишка ботаническа градина. Освен красив град, Балчик е отлично място за разтуха. многобройните заведения край брега предлагат традиционните кюфтенца и кебабчета с гарнитура или прясно уловена риба с чаша освежаваща студена бира.

Балчик има умерен климат със силно влияние от Черно море. Зимата е студена с дневни температури най-често между (-1) и 5°C, незначителни снеговалежи и тънка, нетрайна снежна покривка. Пролетта и есента са променливи с температури вариращи в широк интервал между 10 и 20°C, като есента е значително по-мека и по-приятна от пролетта. Летните месеци са топли, понякога дори горещи с дневни температури в разгара на лятото най-често между 27 и 30°C.

ботаническата градина в балчикКога да посетим Балчик? Времето в курортното градче е подходящо за морски туризъм от края на май до средата на месец септември. Недостатък в началото на летния сезон е все още хладната морска вода.

Как да стигнем до Балчик? Градът се намира на около 40 километра от международното летище на град Варна.