Дворецът и ботаническата градина в Балчик

Дворецът в Балчик е една от водещите туристически забележителности в Североизточна България. Той е едно от малкото хубави неща останали като наследство от един труден период от съвременната история на страната. След междусъюзническата война България загубила Южна Добруджа и в периода 1913 – 1940 година регионът останал в пределите на съседна Румъния.

дворецът в балчикСлед като видяла местността, на румънската кралица Мария не и било нужно много време за да оцени изключителните природни дадености в района. Кралската особа незабавно се влюбена в спокойствието, тишината и очарованието на слънчевото и топло балчишко крайбрежие и поискала да бъде построена лятна резиденция на самия морски бряг.

За изпълнението на проекта били поканени двама талантливи италиански архитекти – Аугустино и Америго, а със задачата по оформлението на прекрасния парк бил ангажиран швейцарецът Жулес Жанин. Последният е известен със своята работа по създаването на разкошните кралски градини в прословутото Царское Село в Санкт Петербург.

цветна градина в балчикСтроителството на двореца започнало през 1924 и завършило през 1927 година, три години по-късно. Комплексът представлява няколко на брой постройки с различно предназначение разположени сред красивата паркова обстановка на ботаническата градина.

Красотата и луксът в лятната резиденция не са изненада за тези, които са запознати с биографията и личния живот на кралицата. Тя била известна със своя силно развит усет към красивото и изисканото. А задачата, която тя поставила не била лесна. Архитектите трябвало да удовлетворят високите изисквания на кралското семейство, а целта била да се постигне съвършена хармония и баланс между красивия външен вид и усещането за идиличност и уединеност на всеки един член на кралското семейство и, разбира се, техните аристократични гости.

дворецът в балчик българияНачинът по който изглежда дворцовият комплекс е отражение на богатата душевност и многобройните интереси на кралицата. Сред парковата обстановка в околността били изградени очарователни беседки, арки, водопади, алеи за разходка, прекрасен параклис, многобройни водни канали и кръстове, флорентински трон издялан от мрамор и какво ли още не. Тук се намира също така и гроба на кралица Мария.

Владетелката изповядвала бахайска вяра, но се смята, че проявявала интерес към различни религии и философии. Може би точно по тази причина тук в нейното “Тихо гнездо”, както тя нарекла двореца, се срещат приплетени по един искусен начин елементи както от християнството, така и от исляма, а това е рядък феномен.

ботаническата градинаПрез 1955 година, 15 години след като Южна Добруджа е върната на България, прекрасният кралски парк на балчишкия дворец е превърнат в ботаническа градина с още по-голямо разнообразие от растителни видове, много от които екзотични и нехарактерни за тази част на света. Днес ботаническата градина е собственост на СУ”Св.Климент Охридски”.