Камчия

boats kamchia riverАко търсите уединено място за лятна почивка в България, тогава трябва да знаете, че Камчия е едно от най-закътаните и непознати места по българското черноморско крайбрежие. Това е доста изненадващо тъй като курортът е разположен на по-малко от 30 километра южно от един от най-големите градове в България – Варна. Намира се в северната част на изключително красивата речна долина на едноименната река Камчия. Тук по поречието на реката се е формирал уникален за България микроклимат, който благоприятства виреенето на единствените по рода си лонгозни гори в страната.

Тези лонгозни гори са дом на невероятно разнообразие от птици, земноводни, влечуги, дребни бозайници и някои хищници, например лисици. Характерно за гората е, че тя е сезонно заливана от прииждащата река и това е довело до the mouth of river kamchiaсилно развитие на растителността, която на места е почти непроходима. Около коритото на реката виреят главно върби, брези и тополи, тъй като тези дървета се нуждаят от доста обилна влага. С отдалечаване от реката обаче превес взимат дъбовите и иглолистни гори. Пищната природа е благоприятствала създаването на курорта. Малко са местата, които предлагат съчетание от река, море и гъста гора на едно място. Освен това тук ще намерите достатъчно спокойствие. Тишината се нарушава единствено от групите деца, които идват тук от Русия и прекарват летните си ваканции заедно със своите съученици.

Камчия е подходящо място за почивка за тези, които държат на красивата природа и търсят тишина и спокойствие, но онези които се надяват на бурни забавления до зори могат да останат малко разочаровани. Тук заведенията са сравнително малко, а онези които остават отворени до късно през нощта се броят на пръсти. Освен това курортът е по-див и непретенциозен, така че ако сте от хората, за които лукса е много важен по-добре изберете друга дестинация. Тук основната част от туристите отсядат в бунгала, които представляват малки дървени къщички насред гората. Хотелите в курорта са само няколко и повечето от longose forest kamchiaтях не са много големи. Обикновено са разположени сред гората. Крайбрежието е незастроено. Всъщност това е едно от малкото места в България, които все още могат да се похвалят с толкова дива природа, особено край морския бряг.

Отличителна особеност на Камчия е красивият плаж, който се смята за най-добрия в България. Плажната ивица на курорта е около 2,5 километра, а на юг от устието на река Камчия плажът продължава още около 10 километра, но вече в пределите на други курорти и населени места. Пясъкът е много светъл и фин, а ширината на плажната ивица на места е над 100 метра. Заради липсата на големи хотели в района плажът изглежда доста пуст дори и в разгара на летния сезон. Скалите, които се издигат на север от Камчия придават на мястото екзотичен средиземноморски вид. forest beach river kamchiaОбикновено хората предпочитат да се къпят в северната част на курорта, тъй като така са по-далеч от речното устие. Смята се, че къпането в района, където реката се влива в морето може да е опасно, тъй като вливащата се река може да издълбае по дъното подводни ями и да образува водовъртежи.

Едно от предимствата на Камчия е, че местният климат е много приятен и лесно поносим. Много хора избират гората пред морето за да се спасят от летните горещини, а тук съчетанието между разхлаждащи морски води и гъста гора прави летните горещини почти незабележими. Пищната зеленина задържа влагата и прохладата дори когато живакът в термометрите покаже над 30°C.