Камен бряг – туристически пътеводител

kamen bryag bulgariaКамен бряг е малко село с население 69 души. То се намира на около 8 километра югоизточно от Шабла в Североизточна България. Разположено е на около 40 метра надморска височина на северното черноморско крайбрежие, на около 200 метра от морския бряг. В административно отношение Камен бряг спада към община Каварна. Всяка година мястото привлича доста посетители със своите зрелищни пейзажи. Тук се стичат творци, художници, скулптори, музиканти, любители на екстремните спортове и обикновени туристи, които просто искат да зърнат внушителния морски бряг.

Камен бряг е уникално място, където червеникаво – оранжеви скали се спускат стръмно към морето от височина 20 – 30 метра. Местността е равнинно платовидна, а растителността е предимно тревиста. Мястото е много живописно и заради естествената му красота тук всяка година се струпват хиляди хора за да посрещнат изгрева на слънцето на 1-ви юли или както го наричат тук – „July morning“.

На този ден тук започват поредица от рок концерти, които продължават по няколко дни и на които взимат участие рок звезди от България, Европа и целия свят. По традиция британската рок група Юрая Хийп провежда свои концерти тук всяка година на този ден, изпълнявайки култовата песен „July morning”. Извън летния сезон, това място е доста сурово и безлюдно. Обикновено е ветровито и свежо, но летата са много сухи и горещи. Заради постоянните ветрове през годината, в района има отлични условия за добиване на екологично чиста електроенергия от вятъра и по тази причина тук има множество монтирани вятърни турбини.

Освен с рок концертите и посрещането на юлския изгрев, Камен бряг е изветен с археологическият резерват Яйлата. Това е комплекс, който представлява древен град, състоящ се от над 100 скални жилищни помещения. Мястото се намира на приблизително един километър южно от село Камен бряг. Скалните домове са вдълбани в самите отвесни скали на брега и наподобяват пещери. Тази находка датира от петото хилядолетие преди новата ера и представлява голям интерес за археолозите. Яйлата е обявена за резерват през 1989 година.