Несебър

st. archangels michael and gabriel nesebarНесебър е един от най-красивите и обичани български градове. Слави се със своето архитектурно и историческо богатство. През 1983 година старият град на Несебър стана част от списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Днес този паметник на културата е едно от най-посещаваните места в страната, а броят на туристите многократно превишава този наместните жители.

Географско положение на Несебър. Намира се на южното черноморско крайбрежие на България и на практика на север е свързан с най-големият български курорт – Слънчев бряг. На по-малко от километър на юг се намира Равда – също туристическо градче. old town nesebarНесебър отстои на около половин час път с автомобил от Бургас и на малко повече от един час от Варна. Част от Несебър е разположена на полуостров. Със сушата е свързан посредством тесен провлак. Много хора погрешно считат, че Несебър е остров, кайто е свързан с континента по изкуствен начин поради близостта си до него. Провлакът действително е толкова тесен, колкото да се построи пътно платно. Този път, който е единствената сухопътна връзка с континента е укрепен от двете си страни с бетонни блокове, които да разбиват вълните през зимата. Характерното му местоположение го е превърнало в един от най-интересните и атрактивни градове в България.

Климат на Несебър. Несебър има умерен климат с омекотяващо влияние от Черно море. Летата са много топли, понякога горещи. Траят от началото на юни до края на септември. Температурите достигат до около 30°C на сянка, но понякога може да стане много по-горещо. През есента температурите бързо се понижават. През октомври и особено през narrow street nesebarноември времето е променливо. Количеството на валежите се увеличава, а температурата на морската вода става все по-ниска. Зимните месеци са декември, януари и февруари. Тогава температурите са най-ниски. През деня могат да достигнат до 5 – 6°C дори и през януари, но нощите са мразовити с най-често отрицателни температури. Понякога пада сняг, но снежната покривка е нетрайна. Като цяло зимата в Несебър е доста по-топла от тази във вътрешността на страната. Пролетта настъпва по-бавно от есента. Причината е в сравнително бавното затопляне на морската вода. През март температурите са все още почти зимни – около 10 – 11°C. С края на месец май настъпва и краят на пролетта. Дневните температури през май могат да станат много високи и дори да придобият летни стойности, но все пак всяка година е различна. Валежите са най-оскъдни през лятното полугодие, като най-малки по количество са през август и септември.

Население и икономика. Населението на Несебър възлиза на около 19 000 жители. По-голямата част от тях nesebar old fortressживеят на брега тъй като малкото полуостровче много отдавна се е оказало твърде тясно за всички. Част от местните жители са гърци по произход, макар че възприемат себе си като българи. Повечето от жителите на Несебър са заети в туристическата индустрия. Хотелите и ресторантите са на всяка крачка. Дори и хората, които не са заети в хотелиерството и ресторантьорството разчитат основно на туристите. Такива са например многобройните търговци на сувенири. В десетките магазинчета за сувенири се предлагат икони, фигурки от миди и рапани, изделия от дърво и какво ли още не.

Туризъм в Несебър

st. archangels michael and gabrielНесебър се състои от две части – стара и нова. Новата част на града се намира на континента. Разположена е на брега на морето и представлява малко туристическо градче със сравнително добра за българските стандарти инфраструктура. Старата част на Несебър е исторически паметник и именно тя е разположена на прословутия полуостров. Отдалечена е от брега на около 350 метра. Красотите започват още преди да сте влязли в стария град. Още на входа ви посреща старата вятърна мелница. Разбира се, днес тя не се използва, но за сметка на това е една подготовка за това, което ще видите в стария град. Тъй като в по-стари времена не туристическата индустрия, ами риболовът е бил най-значим за местните жители, днес пристигайки към стария град ще ви посрещне статуя на рибар, която се издига на почти 15 метра над морето. Тя е изработена от бронз и е едно от новите творения на изкуството в града. Несебър се смята за едно от местата с най-красива архитектура в България. Заради старовремските си къщи, църкви, параклиси, музеи и исторически разкопки градът представлява много голям интерес за българските и чуждестранни туристи и е сред най-посещаваните места в страната. Разхождайки се по тесните павирани улички ще можете да се насладите на красива старобългарска архитектура. Основни елементи в старите постройки са old church nesebarдървото и камъкът, а цветовата гама е най-често представена от бели, кафеви и бежови нюанси. Много от старите постройки са преработени в хотели, а ако ви се прииска да хапнете нещо тук има множество механи, където да се насладите на традиционна българска кухня. Полуостровът, на който днес се намира този красив град е населен от края на бронзовата епоха, но истинското развитие на Несебър като град започва през 6-ти век преди Христа, когато тук пристигат първите гърци и донасят със себе си своята изключително развита за онези времена култура. През своето развитие от древността до днес градът е носил различни имена – Месембрия, Месемврия, Мелсабрия. Тук са оставили своя културен отпечатък първо траки и елини, а в по-нови времена Византия и Римската империя.

Несебър и неговите църкви. Една от най-големите атракции на Несебър са неговите многобройните църкви. Много от тях са по-стари от повечето европейски държави! Не пропускайте да посетите църквите Свети архангели Михаил и Гавраил (датира от 13-ти век), Иисус Христос Пантократор (13-ти век), Свети Йоан Кръстител (11-ти век), църквата Свети Стефан (от 11-ти век), Света old town nesebar bulgariaПараскева (завършена през 14-ти век). Още по-стари и поради тази причина по-интересни са църквите света Богородица Елеуса и Света София. И двете датират от 5 век. И двете са запазени частично. Малко по-нова е църквата Свети Теодор. Тя датира от 8-ми век и на практика е най-старата функционираща църква в Несебър. Изброените църкви са само малка част от това, което ще откриете в този очарователен град. Общият им брой е около 40, но тези представляват най-голям интерес от гледна точка на своята история и архитектура.

Плажове на Несебър. Макар че е заобиколен от вода, старият град на Несебър на практика няма плажове. Плажната ивица е само една и е с дължина едва няколко метра. Ако успеете да си намерите място тук бихте могли да поплувате и да се поизлежавате на пясъка само на две крачки от многобройните забележителности на града, но вероятността е малка. Така че ще бъде по-добре за вас ако се насочите към плажа на курортния комплекс Слънчев бряг или още по-добре – към плажовете на юг от Несебър. Пясъкът е светъл, бежово-жълтеникав, а самата плажна ивица е достатъчно голяма за да има място за всички летуващи.

Влизането с кола в Несебър. Ако пристигате тук с кола помислете за паркирането. Тъй като градчето е малко, а улиците тесни е roman terms nesebarмного трудно да се намери място за паркиране. Най-добре е да се възползвате от услугите на някой платен паркинг, тъй като в противен случай рискувате да вгорчите престоя си в Несебър. Понякога преминаването на автомобил е истинско изпитание тъй като местните улички са доста тесни и криволичат в различни посоки. По тази причина е най-добре да паркирате автомобила си веднага след пристигането на полуострова. За разстояията не бива да се притеснявате. В най-широката си част старият град на Несебър е по-малък от един километър.

Кое е най-доброто време за туризъм в Несебър? Тъй като градът разчита основно на своите културни богатства за развитието на туризма, туристическият сезон е целогодишен. Въпреки това обаче туристите пристигат главно през летните месеци. Така например ако искате да съчетаете морски и културен туризъм е добре да се спрете на периода от началото на юни до към средата на септември. Ако пък плажът не е на челно място за вас, то тогава е за предпочитане да се спрете на пролетните и есенни месеци, защото тогава ще избегнете огромните тълпи туристи. Така например през месеците април, май, октомври и ноември ще можете да разгледате всичко без някой да ви се пречка в краката. От декември до март времето е студено, а тъй като старият град е построен на полуостров времето изглежда дори още по-усойно и ветровито.

the old windmill nesebarКакви дрехи да си носим за туризъм в Несебър? От юни до септември времето е много топло. Най-добре е да предвидите достатъчно леки дрехи, тъй като може да стане доста наистина горещо. За септември все пак може да си мосите и лека връхна дреха, тъй като нощите са хладни. През октомври и ноември времето е меко. Най-често е между 10 и 20 градуса и ще се чувствате най-комфортно с някое тънко яке. От края на ноември до към края на март – началото на април времето е студено и топлото зимно яке трябва да присъства задължително в багажа ви. През април е най-удачно да си носите топъл анорак или тънко яке, а през месец май вече времето е почти лятно. Най-подходящо е да сложите в багажа си тънки летни дрехи, но все пак не пропускайте да си подсигурите и връхна дреха в случай, че захладнее.