Резово – туристически пътеводител

Резово е курортно село в Югоизточна България, разположено в най-южната част на Българското черноморско крайбрежие. Намира се непосредствено до южната граница и единствено укрепеното корито на малката Резовска река го дели от съседна Турция. Резово попада в област Бургас, в община Царево. Според данни на “гражданска регистрациа и административно обслужване” през 2013 година селото има население от едва 73 души.

резово българия границата с турцияВсеизвестен факт е, че поради специфичното местоположение на селището, преди паднето на комунизма достъпът на български граждани тук е бил строго контролиран. Причината била, че те могат да използват близостта до Турция и да избягат от режима в България. Все пак, след 1989 година вече всичко е нормално и никой не спира ентусиазираните местни и чуждестранни туристи, които искат да се насладят на почивката си в екзотичния пограничен район.

Макар че в Резово времето и морската вода са традиционно по-топли в сравнение с останалата част на българското крайбрежие, активният туристически сезон тук е значително по-кратък. Причината е в липсата на атракции и възможности за забавления за туристите. Фактически, това което привлича посетители в Резово е слънцето, морето и малкия, но красив плаж със светъл и фин пясък. Най-големите местни забележителности са резерватът Силистар, църквите Свети Йоан Кръстител и Свети Константин и Елена и нос Кастрич известен с останките на древна крепост. Интересна особенност е, че селото няколко пъти е сменяло местоположението си заради набезите на кавказки пирати.

Това обаче, което е недостатък за едни е предимство за други. Околната среда в района е добре запазена, въздухът е много чист, няма презастрояване, няма големи хотели, а броят на посетителите е достатъчно малък за да не нарушава биологичното равновесие в района.