Черноморската Ривиера

Bulgarian Riviera Golden sandsЧерноморската Ривиера е ивица от северното черноморско крайбрежие на България, която е известна с най-добрите и посещавани курорти, както и с най-красивите български плажове. Простира се на разстояние от около 27 километра от Варна до Албена.

От юг на север обхваща Варна, Св.Св.Константин и Елена, Слънчев ден, Чайка, Златни пясъци и Албена. През летните Golden sands Black Sea Rivieraмесеци тук се стичат повече от един милион туристи от различни краища на света, но най-вече от страни като Германия, Великобритания, Швеция и Русия, които традиционно присъстват на местния туристически пазар. През последните години тук пристигат и много посетители от Румъния, като причината за това е малката дистанция и възможността да пътуват със собствените си автомобили.

St. St. Constantin and Elena beach BulgariaКлимат. Климатът на Черноморската Ривиера е мек, умерен със силно влияние от Черно море, като притежава и редица черти, характерни за средиземноморския климат. Плажният сезон е малко по-кратък от този по крайбрежието на Средиземно море и продължава през месеците юни, юли, август и септември. Месец май също е много топъл, но тогава морската вода все още е студена. Ако сте решили да почивате тук и държите да улучите идеално време, най-добре не отлагайте за втората половина на септември. Въпреки, че тогава времето е все още хубаво, а морската вода топла, често се случват резки промени, които развалят Sea Park of Varnaусещането за лято. Не е изключено например да излезе западен вятър, който да се задържи за по-дълго време и да охлади бързо морската вода. Е, разбира се ако желаете температури на въздуха от порядъка на 21 – 22 градуса, втората половина на септември ще е много приятна за вас. Тогава климата е много лесно поносим, особено за възрастни хора. Иначе летните горещини по нищо не отстъпват на тези в Гърция и не рядко температурите доближават 40°C. Тук е добре да си намерите занимание на сенчесто и прохладно място през обедните часове, а плажа да оставите за рано сутрин или за след обяд. Приятният бриз, идващ от Mediterranean styleкъм морето често заблуждава плажуващите, че не е чак толкова горещо, но много хора не си дават сметка, че така се изгаря дори по-лесно. Есента на Черноморската Ривиера е много променлива, като температурите варират от 10 до 20 градуса. Често падат дъждове, които не спират дни наред. Най-влажно е през ноември, подобно на много средиземноморски страни. Зимата като цяло е мека с температури през деня до около 5°C, но януари може да бъде и много суров. Понякога се случва температурите да паднат до рекордните (-20)°C! Първата половина на пролетта е доста хладна и почти не се отличава от зимата, но към средата на април Sunny day beachтемпературите много бързо се повишават и към началото на май вече стойностите са летни.

Природа. Атрактивността на тази част от черноморското крайбрежие се дължи на много фактори. Първо трябва да се отбележи, че тукашните плажове са train for entertainment in golden sandsнай-атрактивни. Цветът на пясъка е златист, а самия той е много фин и приятен на допир. Красиви плажове, разбира се има и на други места в България, но местните са наистина прекрасни. Гъста растителност се спуска до самото море. Редуват се широколистни и борови гори, като не рядко се виждат и някои типично средиземноморски видове. Комбинацията гора – море е като магнит за чуждестранните посетители. Малко са местата, където човек може да се шмугне на сянка между дърветата веднага след като напусне плажа. Много допринася за атрактивността на района също и живописния релеф. Крайбрежията не рядко са стръмни и високи. Някои части от Черноморската Ривиера за съжаление са силно Luxury hotels on the Black Sea Riviera Golden sandsзасегнати от свлачищни процеси, като преди години много места между Св.Св.Константин и Елена и Златни пясъци са пострадали значително от свлачища, а инфраструктурата е била силно повредена. Предимствата на този туристически район обаче безспорно са много. Възможността да се прекара известно време сред красивата балканска природа вероятно е най-голямото преимущество.

attraction on the coas of golden sandsКурорти. Св.Св.Константин и Елена е най-стария курорт на българското черноморско крайбрежие. Намира се на около 8 километра от центъра на Варна. В сърцето на курорта има разкошен параклис в старобългарски стил. Параклиса е скрит сред гъста растителност. Той е дал името си на този популярен български курорт. Тук растителността е гъста, а курорта не е толкова засегнат от презастрояването, типично за други части на страната и Европа като цяло. Непосредствено до курортния комплекс се намира прекрасна ботаническа градина, която предлага тишина и спокойствие.the small chapel into the center of St. St. Constantin and Elena Bulgaria

Слънчев ден е малък комплекс, разположен непосредствено до Св.Св.Константин и Елена. Разполага с малък брой хотели. Курорта е сигурен и спокоен. Разположен е сред гъста, буйна растителност. Световно известен е с чистите си плажове. Тези прекрасни плажове са наградени с престижния „Син флаг”, заради своята чистота.Black Sea Riviera thousands shops BulgariaЗлатни пясъци са най-популярния български курорт. Намира се на около 15 километра от центъра на Варна. Разполага с много голяма хотелска база. Това е най-големия курорт в Северна България и втори по големина в страната след Слънчев бряг. Предлага разнообразни възможности за забавление, а местните заведения са толкова много, че човек трудно би могъл да обиколи всички. Тукашният плаж се смята за един от най-хубавите в България заради ширината и златистия си цвят. За разлика от Св.Св. Константин и Елена, където човек може да се Golden sands beach at the end of Septemberнаслаждава на спокойствието, Златни пясъци предлагат много по-голяма динамика и са по-подходящи за почивка на млади хора, търсещи не толкова тишина, колкото възможности за забавление.

Албена. Това е най-северния курорт от Черноморската Ривиера. Намира се на повече от 20 километра от град Варна. За разлика от Св.Св.Константин и Елена и Златни пясъци, които са свързани с Варна чрез редовни линии на градския транспорт, Албена the beach between Sunny day and St. St. Constantin and Elenaостава по-откъсната, а транспорта от Варна до тук е по-нередовен. Това обаче си има своите големи предимства. Албена е един от най-спокойните български курорти. Презастрояването все още не е засегнало това място. В прекрасна паркова обстановка са разположени ограничен брой хотели. Тук сред природата ще откриете чудесни възможности за възстановяване от ежедневния стрес.

Проблеми. Освен многобройните си и безспорни предимства района, разбира се, си има и своите недостатъци. Както вече relax and greenness in the sea gardenспоменахме презастрояването е един от тях. Другият е опасността от свлачища, която винаги е съществувала по северното Черноморие. Тези свлачища обикновено се активизират през пролетта и есента, когато падат основните количества валежи за годината.

Перспективи. Въпреки, че повече от 1 000 000 души всяко лято пристигат тук, се приема, че местността все още не е достатъчно популярна сред туристи от Северна Америка, Австралия, Япония и други. По-голямата част от посетителите все още пристигат от Европейския Съюз и Русия. Това е по две причини – първо заради географската близост и второ защото липсва достатъчна реклама, която да популяризира Черноморската Ривиера като туристическа дестинация от европейско и световна ниво.