Ваканционно селище Русалка

Ваканционно селище Русалка е малък курорт, разположен на шейсетина километра североизточно от Варна и на няколко минути път с автомобил северно от нос Калиакра. Намира се на брега на Черно море и се смята за едно от най-северните и усамотени места за почивка в страната. Обстановката на Русалка е спокойна и идилична, без шумните и претъпкани заведения, които човек може да открие в по-големите курорти в България. Русалка не е град, нито село. Курортът се намира в община Каварна, а най-близкото населено място е село Свети Никола. То има население от малко над 200 души и отстои на около 2,5 километра от курорта.

Русалка притежава красиво и спокойно крайбрежие, което предлага достатъчно място за плажуващите дори и в разгара на летния туристически сезон. Плажовете в Русалка са значително по-малки от тези по така наречената Черноморска ривиера, която се простира от Камчия до Албена, както и от тези, които ще откриете по южното Черноморие. Тук крайбрежните скали формират малки заливчета, създавайки типичен средиземноморски пейзаж. Светлия бежов пясък е примесен с малки и овални камъчета. Плажовете и морето тук са по-чисти в сравнение с големите курортни комплекси.

Курортът е добре озеленен и предлага добри възможности за прекарване на времето под открито небе. За разлика от повечето места за почивка по Черноморието, тук липсват големи хотелски комплекси и презастрояване. Туристите отсядат в бунгала само на няколко крачки от брега на морето. По-големи забележителносто в района са нос Калиакра, Камен бряг и Яйлата.