Синеморец – туристически пътеводител

В южната част на Българското Черноморие, не далеч от турската граница, се намира село Синеморец. То е разположено на малък полуостров на 85 километра югоизточно от Бургас. Попада в границите на област Бургас и община Царево. Синеморец е привлекателно място за почивка предимно за хора, които искат да имат по-близък контакт с природата и да избегнат претрупаните с туристи курорти на север. Подобно на всяко друго българско село, тук всички местни жители се познават един друг и безпогрешно разпознават кой е турист и кой не. Според данни на “гражданска регистрация и административно обслужване”, населението на селото през 2013 година е 402 души.

синеморец скали в моретоПо-големите хотели в района на Синеморец са рядкост, но все пак ще ги намерите в местността “Поляните” непосредствено на югоизток от селото. В наши дни много от туристите традиционно предпочитат да отсядат главно в частни домове и квартири, а възможностите за това са много и са по джоба на всеки. Ако търсите място с вълнуващ нощен живот и разнообразие от развлечения е добре да знаете, че най-вероятно Синеморец не е място за вас. Тук акцентът определено пада върху морето и спокойствието.

На север и на юг ще откриете няколко прекрасни златни плажа, чийто морски води привличат с чистотата и изумрудените си нюанси. През плажът който се намира на север от селото преминава река Велека. Преди да се влее в Черно море тя прави живописна дъга край самия плаж и оформя голяма лагуна. Плажът е известен под името “Косата” тъй като е заобиколен от вода от три страни. Плажовете на юг от Синеморец са също прекрасни и привличат множество посетители през летните месеци. Друго предимство на курортното село е прекрасната лонгозна гора, която вирее в басейна на река Велека и заобикаля селището от всички посоки. Тук гнездят голямо разнообразие от водолюбиви птици, а условията за тях са просто чудесни.

Най-големите забележителности в Синеморец и неговите околности са защитената местност Силистар, разположена на юг от Синеморец, както и “корабите” – стърчащи от морето скали в близост до северното крайбрежие на курорта, които наподобяват корабокруширали кораби. Това което не бива да пропускате да направите докато сте тук е да се разходите с лодка по течението на река Велека.