Слънчев бряг – туристически пътеводител

Слънчев бряг е най-големият курорт в България. Той се намира в южната част на Българското Черноморско крайбрежие и се простира на 5,5 километра край брега между Несебър и Свети Влас. Разполага с най-голямата леглова база в страната. Предполага се, че тук има над 300 000 легла. С многобройните си ресторанти, нощни клубове и дискотеки, курортният комплекс привлича предимно млади туристи търсещи шумни плажни партита до сутринта и безкрайни развлечения.

слънчев бряг българияСпортни площадки, тенис кортове, футболни игрища и аквапаркове осигуряват всичко необходимо за онези, които търсят възможности за активна почивка. Край морето могат да се практикуват широк набор от водни спортове. Едно от най-големите предимства е превъзходната плажна ивица, която се простира по цялата дължина на курорта и се нарежда сред най-добрите в цяла България.

Най-голямата забележителност на курортен комплекс Слънчев бряг се намира именно тук, на брега на морето. Става въпрос за уникалните пясъчни дюни в местността Бабата. Обрасли тук – там със сухи треви и храсти, тези дюни придават див и романтичен привкус на иначе перфектно поддържаната плажна ивица.

Слънчев бряг има умерен климат с горещо лято и студена зима. Плажният сезон трае от края на май до края на сепември, през по-топли години до началото на октомври. В началото на туристическия сезон морската вода е все още хладна, но през юни надхвърля 20°C и достига до около 24 – 26°C през август. Зимата е студена и мрачна с поне няколко дни с тънка снежна покривка през годината.

sunny beach coast bulgariaОсновният недостатък на Слънчев бряг в наши дни е пренаселеността от туристи и презастрояването на комплекса. Когато започнало неговото изграждане през 1979 година, идеята била да се създаде курорт за по-заможни туристи от Западна Европа. Били построени ограничен брой хотели, а пространството между тях било аранжирано с екзотична растителност.

След 1989 година нещата се променили. Хотели започнали да изникват като гъби един до друг, а от някогашната растителност не останал и помен. Днес курортът е придобил слава на място за почивка за хора с по-ограничени финансови възможности, а сред населението на Скандинавия и на повечето страни от Северна Европа като цяло Слънчев бряг е известен като една от най-популярните дестинации за така наречения алкохолен туризъм.

Въпреки недостатъците си Слънчев бряг продължава да привлича огромни тълпи от посетители. А начините да се стигне до тук са различни. Курортът е по-лесно достъпен през Бургас, чието международно летище се намира само на 27 километра от тук. Макар и малко по-отдалечено, летището на Варна също е сравнително удобно тъй като се намира на малко повече от час път с кола.