Добруджа – туристически пътеводител

dobrudja bulgariaДобруджа е географски регион, разположен в Североизточните Балкани. Заема площ от около 15 000 кв км. Намира се на брега на Черно море и попада на територията на Североизточна България и Югоизточна Румъния. На север Добруджа достига до Украйна и Молдова, включвайки делтата на река Дунав. На юг обхващат платовидните земи, разположени на север от град Варна, но без да включва самия град.

Климат. Климатът на Добруджа е умерено континентален. Характеризира се с четири твърде различни сезона. Летата са много горещи, а зимните месеци са студени. Температурите варират от около 1 – 2°C през януари, до около 29°C през юли. Въпреки това тук се измерват доста екстремни за Балканите стойности. През летните месеци не са изключение температури от над 35 и дори до 40°C на сянка. Същевременно през зимния сезон под влияние на нахлуващи от североизток арктични въздушни маси температурите могат да паднад до (-20°C)! Тези екстремни стойности в разгара на зимата обикновено са придружени от снежни виелици и се формира доста дебела снежна покривка, която пази посевите.

Природа. По-голямата част от Добруджа има равнинен релеф с малка надморска височина. В южните части се намира обширното добружанско плато. Преобладава тревиста степна растителност с отделни защитни горски пояси, които да спират нахлуващите през зимата студени въздушни маси. Около реките растителността е представена от широколистни влаголюбиви видове като топола, бреза и върба. Най-значително е разнообразието от растителни видове по поречието и в делтата на река Дунав. Животинският свят е представен основно от птици, земноводни, влечуги, дребни гризачи и други.

Население. Населението на Северна (румънска) и Южна (българска) Добруджа се изчислява на около 1 милион жители, от които около 640 000 (по-голямата част) живеят в Румъния и около 360 000 в България. Най-големи са градовете Констанца (350 000 жители), Тулча (95 000 жители), Добрич (93 000 жители), Силистра (35 000) и други. Официални езици в Добруджа са румънски и български, а официална религия е източно православие.

Икономика. Като част от Румъния и България този регион е част и от Европейския съюз. Официални валути са български лев и румънска лея, като в бъдеще се предвижда да се ползва единната европейска валута евро. Основни отрасли в Добруджа са селско стопанство и туризъм. Туристическата индустрия е добре представена в крайбрежните райони, особено в Констанца, Мамая, Балчик и Каварна. Местната икономика е до голяма степен зависима от селското стопанство. Добруджа е известна като една от най-плодородните области не само на Балканите, но и в цяла Европа. Богатите предимно черноземни почви и умерен климат позволяват добиването на огромни и много качествени селскостопански реколти. Мястото е известно като житницата на България и Румъния. Тук се отглеждат предимно зърнени култури (пшеница, царевица, овес, ечемик), но условията са много добри също и за отглеждане на огромно разнообразие на бобови култури, плодове и зеленчуци (ябълки, круши, череши, вишни, сливи, праскови, пъпеши, дини, домати, краставици, картофи и какво ли още не.

Туризъм. Добруджа има какво да предложи на запалените пътешественици. Крайбрежието на Черно море е красиво и изпъстрено с прекрасни курортни градчета, които оживяват от тишината през летните месеци. Сред най-привлекателните места са Балчик и Каварна – малки курортни градчета, разположени на северното черноморско крайбрежие на България. Освен тях си струва да посетите също Камен бряг (близо до Шабла) и Калиакра. На 1-ви юли в Камен бряг на българското крайбрежие на Добруджа по традиция се събират хиляди хора, които очакват да посрещнат първият юлски изгрев (July morning). Не пропускайте езерото Сребърна разположено в Северна България, не далеч от река Дунав. Заради внушителния си птичи свят то е превърнато в резерват. Румъния от своя страна предлага множество развлечения и забележителности в Констанца и прекрасни плажове в живописно разположеният курорт Мамая. Голяма атракция представлява внушителната делта на река Дунав. Селата в Добруджа са интересно място за любителите на селския туризъм. Макар че тук няма гъсти гори и планински масиви, посетителите могат да надникнат в ежедневния живот на добружанците и да опознаят техните традиции и обичаи.

http://www.youtube.com/watch?v=FZzUpY8cgo4