Перник, България

На едва десетина километра извън крайните квартали на София или на близо 30 километра югозападно от центъра на столицата се намира Перник. Това на пръв поглед обикновено и сиво промишлено градче с население от 79 736 души е всъщност дом на един от най-вълнуващите събития през зимата в тази част на Европа.

перникФестивалът Сурва, който е най-голям по рода си на Балканския полуостров, представлява древна фолклорна българска традиция, в която участват млади мъже, ергени, които обикалят по улиците и по къщите със страховити маски за да изплашят и прогонят злото и да привлекат здраве и плодородие. Предрешени по този начин участниците са по-добре познати под наименованието кукери.

Макар че кукерската традицията е изключително стара, фестивалът официално започва да се провежда през 1966 година, а от 1985 година добива статут на международен. Днес в него взимат участие кандидати от различни страни в Европа, Африка и Азия. Фестивалът на кукерите традиционно се провежда през последния уикенд на януари, но през годините е започвл на различни дати вариращи от 15 януари до 4 февруари.

Освен в самия град, тази традиция е много популярна и в околните села, а костюмите на участниците са просто зрелищни. Според списание “Нешънъл Джиографик”, Перник и неговия кукерски фестивал “Сурва” попадат сред 15-те най-вълнуващи зимни маршрути в света за 2014 година. Освен това има реална вероятност фестивалът да бъде включен към списъка на ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.

Климат

Перник има умерен климат със горещи лета и студени зими. Летата продължават от юни до септември, а температури обикновено са доста високи достигайки над 28°C на сянка през август. Макар и понякога сурова, зимата тук е не много дълга. Обикновено в разгара на зимния сезон, по времето когато се провежда фестивала, времето в Перник е доста студено. През някои години има сняг, а през други не, но температурите винаги са между (-5) и 3°C.

Забележителности

Сред основните забележителности тук са Дворецът на културата (открит на 10 февруари 1957 година), Минният музей (Перник е известен миньорски град в България), църквата Свети Иван Рилски (покровител на Перник), манастирът Свети Пантелеймон (разположен на 2 километра от града), както и средновековната крепост Кракра (една от най-големите в България и създадена вероятно в началото на 9-ти век).

Околности

Природата в околностите на Перник е красива. Градът е заобиколен от планини покрити с гъсти широколистни и иглолистни гори. Сред зеленината ще откриете тихи и приятни за разходка планински пътеки, които могат да ви отведат до бистри планински потоци и множество спокойни езерца. Освен от планини, голяма част от околностите на Перник са заети от плодородни обработваеми земи.