Пирин планина, България

Пирин е втората най-висока планина в България след Рила. Тя се намира в югозападната част на страната, не далеч от границата с Гърция. Най-високата и точка, връх Вихрен, се издига на 2914 метра над морското равнище в северния дял на планината. Върхът е лесно разпознаваем дори и от голямо разстояние тъй като неговата форма наподобява пирамида.

pirin mountain bulgariaПриродата на Пирин е удивителна, а според мнозина тя е най-красивата планина в България. Нейният релеф е изваян основно под влияние на ледниците през последния ледников период, а след тяхното оттегляне са се появили спиращи дъха долини с най-различна форма и дълбочина, циркуси, морени и кристално чисти ледникови езера с огледална повърхност. До около 1800-2200 метра планината е покрита е с гъсти и свежи иглолистни гори. Над тази граница се простират свежи и зелени алийски ливащи, а на места основно в северния дял на Пирин се среща едно от най-красивите и редките цветя в България – еделвайсът. Планината е място с изключително богат животински свят. Тук се срещат кафеви мечки, лисици, вълци, диви котки, чакали, сърни и елени, диви кози, диви свине, язовци, огромно разнобразие от едри хищни птици (орел, белоглав лешояд, сокол, ястреб, бухал) и много други.

Макар и разположена в една от най-топлите части на България, Пирин планина е известна с променливото си и бързо влошаващо се време. Внезапни силни бури с обилни снеговалежи са обичайно явление през зимните месеци, макар че снеговалежи не са изключени дори и през лятото. На някои по-сенчести и усойни места снежната покривка може да се задържи през цялата година. Като цяло времето зависи основно от надморската височина. Докато ниските части на южните склонове са топли и слънчеви с мек средиземноморски климат, то за високите северни части са характерни дългата и мразовита зима и кратко доста хладно лято.

Пирин е една от най-трудно проходимите български планини, а като цяло самата планина е и доста рядко населена. Въпреки това тук се намират някои селища които са с изключително значение за туризма. Такива са известният зимен ски курорт Банско, известният с минералните си води град Сандански, архитектурното съкровище Мелник и много други. Планината се гордее с Национален парк “Пирин”, който е под егидата на ЮНЕСКО. Тук се намира известната Байкушева мура, която със своята възраст от 1300 години гордо се нарежда в списъка на най-старите дървета в света. Не пропускайте да посетите Самодивските езера, Кременските езера, Горното Полежанско езеро (най-високото в България), както и водопада Юленски скок.