Мелник, България

Основан през 3-2 век преди новата ера, днес Мелник е най-малкият град в България с население от едва 208 души. Намира се не далеч от гръцката граница, в най-отдалечените югозападни част на страната и е разположен на около 400 метра надморска височина. Сгушен в плитка клисура наподобяваща сухо речно корито в подножието на Пирин планина, Мелник е наистина много красив град, който носи усещане за самобитна българска култура и средновековие. Изключителната му старовремска архитектура го е превърнала в културно исторически резерват. Малката площ на Мелник позволява да разгледате целия град с подробности само за няколко часа и то без да бързате.

мелник исторически градИзвестни с многобройните си църкви и лековити минерални извори, град Мелник и околността са привлекателна туристическа дестинация за български и чуждестранни туристи с интерес към историята, културата и архитектурата. Най-добрият начин да се запознаете по-отблизо с града е като посетите неговите музеи – Пашовата къща и Кордопуловата къща. Освен че се слави като град-музей под открито небе и като една от стоте най-големи забележителности на България, Мелник е известен с още нещо – Мелнишките пирамиди. Тези внушителни скални формирования от светъл варовик се открояват на фона на няколковековни старобългарски къщи построени от камък и дърво. Не далеч от Мелник се намира прословутият Роженски манастир. Построен през 13-ти век, днес той е сред най-добре запазените в страната и очарова своите посетители с традиционната си архитектура, пищна растителност и усещане за мир и покой. Други големи забележителности в околностите на Мелник са останките от внушителна Славова крепост датираща от 11 век, както и църквата “Свети Никола”, която е построена през 13-ти век и за съжаление е почти напълно разрушена. Ако пък сте почитатели на виното трябва да знаете, че Мелник е известен с червените си вина с плътен наситен цвят и силен аромат, които определено са на световно ниво. Галени от лъчите на топлото средиземноморско слънце и подхранвани от богатите почви, лозовите масиви в областта раждат само най-качествено грозде. Сред най-известните ценители на популярните мелнишки вина е сър Уинстън Чърчил, министър председател на Великобритания по времето на втората световна война.

Разположен между умерения и субтропичния климатичен пояс, Мелник се радва на изключително приятен и мек климат. Счита се, че местните климатични условия са идеални за лечение на белодробни заболявания. По тази причина градът се е утвърдил като важен център за практикуване на здравен туризъм. Мелник се радва на изобилие от слънчева светлина през годината и приятни температури. Летата са типично средиземноморски, сухи и горещи, с температури около и над 30°C. Топлото време продължава от началото на май до края на септември или началото на октомври. През този период средните дневни температури са между 24 и 32°C. Пролетта и есента са кратки сезони с меко и приятно време. През април и октомври температурите са около 20°C, а през март и ноември около 13 – 14°C. Зимите в Мелник са сравнително меки с дневни температури между 5 и 10°C. Планините предпазват малкото градче от северни и североизточни ветрове през зимните месеци.

Кога да посетим Мелник? Месеците май, юни и септември предлагат най-приятни температури за туризъм в Мелник. През юли и август е твърде топло, макар че следобедите са приятни.

Как да стигнем до Мелник? Най-лесният начин да стигнете до Мелник е с автомобил. Въпреки това ако нямате тази възможност бихте могли да пътувате до там с автобус от София или от близко разположения град Сандански. Тъй като Мелник е малък град автобусите обикновено пътуват само веднъж на ден.