Родопи

Родопите се простират в най-южната част на България. Разположени са между Горнотракийската низина на север и Беломорската низина на юг. На запад достигат до планините Рила и Пирин, а на изток до река Марица. Те са най-обширната планина в България. Замат площ от около 14 737 квадратни километра, от които приблизително 12 233 са на територията на България, а останалата значително по-малка част възлизаща на около 2 504 квадратни километра попада в северните периферни райони на Гърция. Най-високият връх се нарича Голям Перелик и се издига на 2191 метра в централните части на планинския масив.

Родопите са известни като най-красивата българска планина. Те се отличават с по-малка надморска височина и за разлика от другите планини в страната хипнотизират туристите със своите нежни и заоблени форми и заравнени планински била. Родопите примамват посетители със своята екологично чиста природа, дъхави иглолистни и широколистни гори, дълбоки и прохладни речни долини и изумрудено зелени алпийски ливади. Изключително богата на води, планината е известна със своите пълноводни реки, дълбоки язовири и горещи минерални извори. Тук ще откриете многобройни изключително красиви пещери като Ухловица, Лепеница, Дяволското гърло, Снежанка и Ягодинската пещера.

родопи българияРодопите могат да се разделят мислено на две части, които се отличават значително една от друга. На запад планината е чувствително по-висока, с по-гъсти гори, по-влажен и хладен климат, по-обилни валежи и се счита за по-красива и атрактивна за туризъм. На изток пейзажът е доста по-сух и притежава някои особености характерни за Средиземноморието. Горите не са толкова гъсти, а доста често могат да се видят обширни обезлесени пространства. Някои от реките тук през летните месеци дори пресъхват.

Освен със своята рядко срещана красота, Родопите се славят като сърцето на българските дух и култура. Тук са възникнали и са се съхранили през годините голяма част от вековните традиции на една от най-старите държави в Европа. Районът е с много богата история, а местният фолклор е толкова пъстър и увлекателен, че привлича хора от всички краища на света. Славата на местните танци и песни се разнася от Съединените Щати до Япония, далеч извън пределите на България.

Кои места да посетим и защо? Родопите са едно от най-атрактивните места за туризъм в България (другото е българското Черноморие). Някои от градовете и селата в района са добили значителна популярност със своето огромното богатство от лековити минерални извори. Тук няма как да пропуснем селища като Нареченски бани, Девин, Беден, Велинград и Баните. Смолян от своя страна с население от 30 642 души е най-големият град в Родопите и е основният икономически, образователен и културен център в района. Върбово, Пещера, Златоград и особено Широка Лъка са все места, които не бива да се пропускат тъй като предлагат автентична старобългарска архитектура. Село Бачково и град Лъки са известни съответно с Бачковския манастир и манастирския комплекс Кръстова гора. Сред топ дестинациите в Родопите са ски центровете Пампорово, Цигов Чарк и Чепеларе. Интересно място за риболовен туризъм е Доспат, живописно разположен на брега на едноименния язовир.

Климат. Родопите попадат в най-южните части на България. Под влияние на Средиземно море местата с малка надморска височина, особено в източните райони на планината, имат мек субтропичен климат с доста горещи и сухи лета и влажни, меки зими. Като цяло обаче планината е студена и снежна през зимните месеци и свежа и прохладна през лятото. Родопите са едно от най-приятните места за бягство от нетърпимите летни жеги, които измъчват България през месеците юли и август. Температурите са прекрасни и най-често са около 22 – 23°C. През зимата се образува дебела и дълготрайна снежна покривка, а температурите са в интервала от (-15) до 2°C.

Икономическият живот в Родопите до голяма степен се предопределя от огромното водно богатство на региона. През планината протичат множество големи и пълноводни реки. По техните течения са изградени голям брой язовири, чийто води се използват за производството на чиста водна електроенергия. Важни за местното стопанство са отглеждането на висококачествени сортове тютюн и производството на ароматни вина. С много голямо значение е туризма. Тук зимата е считана за активен туристически сезон, а превъзходните зимни ски писти превръщат малките и тихи планински селища на Родопите в оживени международни курортни центрове.

http://www.youtube.com/watch?v=1LYIr6ppOdo