Широка Лъка

Широка Лъка се счита за едно от най-красивите села в България. Намира се в община Смолян в южната част на страната. Разположено е сред прелестните пейзажи на Родопите, на 1060 метра надморска височина. Според данни на Националния статистически институт (НСИ) има население от 679 души. Широка Лъка е архитектурен резерват и типичен пример за старобългарско селище. Изключителната му самобитна архитектура се слави далеч извън пределите на България. Тесни и безформени калдаръмени улички криволичат сред варосани двуетажни къщи от камък и дърво. Тук могат да се открият множество занаятчийски работилници, от които човек може да се сдобие с интересни сувенири. Въпреки че е важна туристическа дестинация и привлича много посетители, селцето е изключително тихо и спокойно. Единственото което нарушава всепоглъщащата тишина е реката, чийто ромол се чува от далеч.

широка лъкаШирока Лъка е считана за най-атрактивната дестинация за селски туризъм в България. Сред забележителностите на града са Богдановата, Григоровската, Сгуровската, Калайджийската и Учиковската къща, църквата “Свето Успение Богородично”, датираща от първата половина на 19-ти век, прословутият римски мост, националното училище за фолклорни изкуства и къщата на Екзарх Стефан 1-ви. Селото е известно със своите родопски песни, както и с празникът “Песпонеделник” съпроводен с колоритни кукерски танци.

Село Широка Лъка е заобиколено от прекрасни иглолистни и широколистни гори, а на места сред дърветата се ширят огряни от слънцето ливади. В радиус от 30 километра до селото ще откриете вълнуващи пещери като Ледница и Ягодинската пещера, както и някои изключително красиви водопади като Скакалото и Орфей. Животинският свят в района е много богат. Срещат се мечки, вълци, лисици, чакали, елени, диви свине, язовци и много други.

Разположено високо в планината, селото предлага прекрасни условия да се измъкнете от летните жеги. Тук дори и в разгара на лятото температурите са около 20°C. Пролетта и есента предлагат меко време съчетано с невероятни цветове и температури между 5 и 15°C. Зимата е не много студена с дневни температури до около 0 – 1°C и е съпроводена с пухкава и трайна снежна покривка. Тъй като се намира на броени километри от границата със слънчева Гърция, в Широка Лъка има много слънчеви дни дори и през зимата.

Кога да посетим Широка Лъка? Най-добрият сезон за туризъм е през месеците юли и август, освен ако не желаете да покарате ски в някой от близките зимни курорти като Пампорово.

Как да стигнем там? Най-усобният начин да стигнете до Широка Лъка е с автобус от общинския градски център Смолян, който се намира на около 24 километра от селото.