София

София, столицата на България, е един от най-динамичните и оживени градове на Балканския полуостров. Дом на 1,359,520 души, градът е най-големият по население в страната и е най-важният икономически, финансов, образователен, здравен, културен, търговски и транспортен център на Република България. София е сред най-мултикултурните градове на Балканите. Разхождайки се по улиците ще срещнете хора от цял свят, идващи тук с цел бизнес, обучение или просто за да опознаят местната култура и особености. Градът е притегателен център за млади хора от цялата страна, идващи тук привлечени от големите възможности за развлечение и развитие.

свети александър невскиСофия изглежда като типичен европейски град с красиви площади, паркове и градинки. В нейната архитектурата преобладават ниски сгради, чиито стил е повлиян от Австрия и Русия. Смесват се различни архитектурни стилове като нео-класически, нео-ренесансов или нео-бароков. Като типичен стар град погледната от високо София има звездовидна форма. Много от градските улици изглеждат твърде тесни за големите колони автомобили и това е може би един от недостатъците на града, особено ако се придвижвате с кола. В силуета на София липсват небостъргачи, а модерните бизнес сгради са по-скоро ниски на по няколко етажа. Много от кварталите на града са застроени с стереотипни панелни блокове, които са спомен от годините комунизма и бившия СССР.

София е столица на България от 3 април 1879 година, но историята на града започва много по-рано. Още през 7 век преди новата ера тракийски племена наречени серди основават тук селище, което наричат на себе си, тоест Сердика. Градът запазва това име за дълъг период от време, след което носи имената Триадица и Средец. Звучното име София, което означава мъдрост, е последното наименование на българската столица, което тя носи от 15 век.

София е разположена в югозападната част на България, в закътана котловина на 550 метра надморска височина. На юг се намира планината Витоша, а най-южните квартали на града пълзят по самите планински склонове. Това което прави местоположението на София много ценно е огромното богатство от лековити минерални извори. Термалните води имат различна температура, а най-известните са изворите в Банкя, Овча купел, Казичене, Княжево, Горна баня и други.

народното събраниеСофия има умерено континентален климат с горещо лято и студена зима. Най-студеният месец е януари. Температурите често падат под 0°C, а снежна покривка се образува на практика всяка година. Зимните дни обикновено са облачни, а преобладаващите валежи са от сняг, по-рядко от дъжд. Зимните температури тук могат да бъдат с няколко градуса по-ниски в сравнение с градове като Варна и Бургас на Черноморието или Сандански и Благоевград в Югозападна България. Зимният сезон с температури под 10°C трае от ноември до март. Това е и периодът през който може да се образува снежна покривка. Летните месеци, обратно, са доста горещи и слънчеви. Въпреки че средната дневна температура през юли е около 28°C, термометрите в столицата понякога достигат и до около 40°C на сянка. Летните температури в града се задържат в периода от май до септември, макар че в началото и края на летния сезон нощите са доста хладни. Типични преходни месеци с променливо време са април и октомври.

Какво да не пропускаме? Докато сте в София посетете най-големите забележителности в града. Това са храм-паметникът “Свети Александър Невски”, ротондата “Свети Георги Победоносец”, катедралният храм “Света Неделя”, сградата на народното събрание с прочутите жълти павета пред нея, президентството, НДК (Национален дворец на културата), както и най-известната търговска улица в града булевард “Витоша”. Не пропускайте да се изкачите с лифт до Витоша и да се насладите на изключителната панорама, която се разкрива към столицата от Копитото на височина 1345 метра.

Кога да посетим София? Традиционно София е по-активна през зимните месеци от годината. Освен това близостта на Витоша създава добри условия за каране на ски. През пролетта и есента градът също е доста оживен, макар и не колкото през зимните месеци. През лятото София изпада във видима летаргия. Улиците затихват, динамиката намалява, а продължителните отпуски карат повечето хора да напускат града, насочвайки се към Средиземноморието или Черноморието. Ако искате да видите София през най-оживената част от годината трябва да я посетите през месеците декември – март. Ако желаете да се насладите на града без да се лутате сред тълпи от хора най-спокойни са месеците юли и август.

Транспортна достъпност. София е най-лесно достъпният в транспортно отношение град в България. Тук се намира най-голямото и модерно оборудвано летище в страната, което обработва полети за цяла Европа и света. Градът е добре свързан с автобусни линии на практика с почти всички градове в страната.

Опасности. Основната опасност в София, подобно на много други места в България, идва от бездомните кучета, които понякога нападат и хапят случайни хора. Освен това животните разнасят паразити като глисти и тения, както и други болести. Избягвайте запуснати и видимо занемарени части на града, особено през късните часове от денонощието. Опасност от джебчии има на места с много хора като градския транспорт.