Храм-паметник “Св. Александър Невски”

Храм-паметник “Св. Александър Невски” е една от най-големите забележителности в столицата на България, София. Огромната църква, втора по големина на Балканите след “Свети Сава” в сръбската столица Белград, е построена в неовизантийски стил, а за изграждането и били необходими приблизително три десетилетия. Строежът започнал в края на 19 век, когато на 3 март 1882 година на официална церемония бил поставен първият камък. Изграждането на “Св.Александър Невски” завършило в началото на 20-ти век през 1912 година.

Идеята за изграждането на храм-паметника е предложена по време на първото Народно събрание след освобождението на България от османско робство. Бъдещият храм щял да служи като символ на всички български и руски войници загубили живота си в руско-турската освободителна война. Първоначално за строителството на бъдещия православен храм е избран проектът на българския архитект Иван Богомилов. След смърта му обаче отговорната задача е прехвърлена на руските архитекти Александър Померанцев, Александър Яковлиев и Александър Смирнов.

храм-паметник св. александър невскиДнес величествената сграда се извисява на височина от 53 метра над площад “Св.Александър Невски” в една от най-натоварените и модерни части на града, в самия център на София. Простира се на площ от 3170 кв.м. и може да побере няколко хиляди посетители едновременно. Изградена е от камък, а кубетата и са позлатени. Църквата е център на православната вяра в страната и седалище на българския патриарх. Храм-паметник “Св.Александър Невски” е кръстен на велик княз, управлявал в периода 1252 – 1263 година Владимиро-Суздалското княжество, което било част от така наречената Киевска Русия. Името в негова чест било избрано по желание на Русия.

Интериорът на забележителната катедрала е изключително богато украсен със скъп вносен мрамор, ценни икони и стенописи. От вътрешната страна на купола на “Св.Александър Невски” е изписана със златни букви молитвата “Отче наш”. Криптата на храм-паметника, която е под земята, съхранява най-ценните експонати в катедралата, като някои от тях датират от преди повече от 1000 години. Православният храм е сред най-богато украсените в страната. По време на всеки голям христянски празник тук се отслужват празнични литургии посещавани от хиляди миряни.

Кога да посетим храм-паметник “Свети Александър Невски? Православният храм е отворен всеки ден от 7 до 17:30 часа. Работното време на криптата не съвпада напълна с това на катедралата. Криптата е отворена между 10:30 и 18:00 часа (това е лятното работно време). През зимните месеци работното време започва 30 минути по-рано и съответно приключва също 30 минути по-рано.

Как да стигнем до там? Храм-паметник “Свети Александър Невски” се намира в най-централната и невралгична точка на града и на практика почти всички автобуси в града спират в района.