Варна, България

beautiful cathedral in varnaВарна е сред най-старите градове в Европа. Нейната история започва през 6-ти век преди Христа, когато милетски гърци основават тук селище и построяват крепост. По това време името на града е Одесос.

В най-старата част, където днес се намира така наречената „Гръцка махала”, ще откриете древни римски бани, които south beach summer varnaобаче за съжаление не се ползват с популярността, която заслужават. В действителност, тези земи са населени от много по-отдавна.Тук има следи от човешко присъствие датиращи от повече от 100 000 преди новата ера. Във Варненския халколитен некропол е открито най-старото обработено от човешка ръка злато, което буди огромен интерес сред хора от цял свят. За да бъде достъпно до широката аудитория това златно съкровище обикаля света и по този начин не само популяризира местната култура, но е и City hall of Varnaедна много ефективна подвижна реклама на Варна. Постоянното местонахождение на това съкровище е Варненският археологически музей. Говорейки за Варна е редно да споменем, че макар и днес тя да е град в пределите на България, всъщност съществува на сегашното си място повече от 1000 години преди хан Аспарух да пристигне по тези земи и да основе българската държава. Градът по никакъв начин не е застрашен от съдбата на много български градове, които обезлюдяват с бързи темпове. Тъкмо Old town of Varnaобратното – Варна страда от пренаселване и презастрояване, но въпреки това не губи ни най-малко своя чар и излъчване.

Местоположение. Варна се намира в североизточна България, на северното крайбрежие на Черно море. Разположена е в удобния Варненски залив. По-голямата част от града се намира на север от Варненското езеро. На юг са разположени само Аспарухово, Галата, Константиново и Звездица. От север е защитена от Франгенското плато. Разположението на града погледнато от юг е ясно изразено амфитеатрално, за което Варна е сравнявана с други европейски градове като Varna Naval academyГенуа в Италия. В най-северните части е разположена Черноморската ривиера с едни от най-популярните български курорти – „Св.Св. Константин и Елена”, „Златни пясъци” и „Албена”. Местоположението на града непрестанно изиграва някаква важна роля за неговото развитие. От една страна е предопределило построяването на второто по големина българско пристанище, а от друга е превърнало Варна и прилежащите и курорти в туристически център от международна величина.Varna Sea Garden

Климат. Варна има умерен континентален климат с изразено омекотяващо въздействие от страна на Черно море. То прави летата по-прохладни и приятни, а зимите значително по-меки в сравнение с градовете във вътрешността на страната. Средните дневни температури са положителни през цялата година, но в действителност варират много и макар че средната дневна януарска температура е 5°C понякога се archeological museum Varnaслучва от североизток да нахлуят арктически въздушни маси и в такива случаи температурите могат да паднат дори до (-20) °C! За щастие това не се случва всяка година. Летните температури са най-високи през август – достигат 28°C. Това обаче също е относително. Не рядко термометрите показват почти 40°C. Това се случва най-често през първата или втората десетдневка на август, когато е най-горещо. Като цяло плажният сезон продължава от началото на юни до края на септември. Лошото през месец greenness in Varnaюни е, че макар и да е доста топъл, дори горещ, това е вторият най-дъждовен месец в годината и често в следобедните часове се развиват купесто-дъждовни облаци, от които не рядко падат доста обилни валежи много често придружени от гръмотевици. Единствено през ноември вали повече, но тогава валежите не са от такъв характер. Ноемврийските дъждове могат да се проточат с дни и обикновено не са много силни.

modern architecture in the summer capital of BulgariaНаселение. Днес това е един от най-космополитните и модерни градове в страната. Тук живеят не само българи, но също голям брой гърци, арменци, евреи, руснаци, турци, както и по-малък брой други националности. Точният брой на населението практически не може да бъде установен, защото тук ежегодно пристига огромен брой хора от всички краища на страната за да учат или работят. По голямата част от тях не са регистрирани като жители на Варна. По официални данни на НСИ от преброяването през 2011 година населението на града е 475 074 summer heat in the sea gardenжители, което го поставя на трето място по големина в страната. Мнозина обаче не са съгласни с официалната статистика и считат днес реално Варна е доста по-голяма от Пловдив по население и съответно е втори най-голям град в България. Градът нараства изключително много през летните месеци, когато е активният туристически сезон. През тази част от годината във Варна може да има доста над един милион души, като в това число, разбира се, влизат и туристите. В the architecture of Varnaкомбинация със силно намаляващото население на София за летния сезон, Варна става главен икономически, политически и културен център на България. По тази причина е известна като „Морската столица на България”.

Забележителности. Забележителностите на града са многобройни, но има някои, които впечатляват особено и изпъкват над останалите. Най-голямата атракция на Варна вероятно е Морската градина. В края на 19-ти век кмета на Варна – Михаил Колони – взима решение да изгради голям и уникален по рода си градски парк. За целта е поканен Антон Новак, който е прочут с beach in varna bulgariaработата си в австрийската столица Виена по дворците Шьонбрун и Белведере. Днес това е най-големият градски парк на Балканите. В нито една съседна на България страна няма нещо подобно на крайморския парк във Варна. Той се простира от пристанището до Евксиноград. Общата му дължина е около 4 километра. Съчетава голямо разнообразие от местни и внесени от чужбина растителни видове. Градината е любимо место за варненци. Друга градска емблема е Дворецът на културата и спорта или известна още като Спортна зала. Сградата е завършена през sun dial Varna1968г. Вътре ще откриете търговска част, спортен център, кафенета и др. Особено впечатление на посетителите на Варна прави археологическия музей, където е прочутото варненско златно съкровище. Самата сграда е изключително красива. Завършена е през 1898г и първоначално е използвана за девическа гимназия. Една от емблемите на града е също и Аспарухов мост, който се издига на височина 50 метра на канала море – езеро. Завършен е през 1976г. Заслужава си да се види впечатляващата гледка, която се разкрива от моста при пътуване към града the entrance of the Sea gardenвечер, когато целия град е облян в светлина. Ако посетите Варна задължително се насладете и на прекрасната катедрала, която краси центара на града – „Свето Успение Богородично“.

Варна и нейните проблеми. До 1989-та година Варна се води от икономическите правила, характерни за „соцлагера”. С този град са допуснати грешки, които вероятно в обозримо бъдеще няма да бъдат напълно коригирани, а върху лицето на морската столица и днес стоят грозни „белези”, останали от съветско време. Такива са огромните квартали, застроени с Panoramic view from Asparuhovo bridgeеднообразни, грозни и груби панелни структури, в които все още живее голяма част от населението на този град. Освен, че блоковете са неприветливи и негостоприемни и създават социалистическа атмосфера, жилищата в тях не винаги са с качество, с което хората са очаквали. Най-голямата грешка, която е допусната по отношение на Варна е, че са правени опити градът да се превърне в голям промишлен център, а това е грешно, тъй като Варна и околностите имат дадености за развитие на туризма и въобще обслужващата сфера като цяло и не е било необходимо да се строят заводи, които да ancient roman remainsпроизвеждат неконкурентноспособна продукция и за които местното население няма необходимите техническа култура, образование и традиции да работи. Не е тайна, че българите не са сред държавите, които имат традиции в промишлеността като Великобритания и Германия. Това е дало силно отражение върху екологичната обстановка в района. Девня, която е част от агломерацията на Варна е един от основните примери за това. Благодарение на промишленото развитие в района, днес Варненското езеро е практически неизползваемо заради много високите нива на замърсяване. За Sea Garden small bridge varnaщастие днес тези грешки вече са осъзнати и Варна все повече разчита на сектора на услугите. Околностите на езерото се планира да се превърнат в атракционна зона за жителите и гостите на града. Един от бедните варненски квартали – Аспарухово – претърпява огромна метаморфоза и се превръща от бивше село и беден краен квартал в модерен и атрактивен район на града с изразени курортни функции. Още преди години е трябвало да се осъзнае атрактивността на Аспарухово, което е разположено на брега на морето и има един от най-хубавите плажове във Варна. Най-големите проблеми на морската столица днес обаче си остават Sea Garden Varna springtimeлошата инфраструктура, бездомните кучета и неконтролируемото презастрояване, които в комбинация придават леко ориенталски вид на този иначе европейски град.

Перспективи. През следващите години има реална възможност Варна да се превърне в най-големия мегаполис в България. Раждаемостта е сред най-високите, смъртността – сред най-ниските. Варненци са сред най-здравите и дълголетни българи. Всичко това в комбинация с бързо sentury old maple treesизникващите учебни заведения и безбройни работни места привлича като магнит хиляди хора от цялата страна и от чужбина. Цените на имотите вече изпреварват тези в София. Варна има предимство пред столицата, че се намира на морския бряг и по тази причина се радва на голям интерес от страна на чужденците. Тук непрестанно изникват нови хотели, търговски центрове и други, които допълнително стимулират местната икономика. Градът кандидатства за европейска столица на културата за 2019г. В ход е план за сериозни промени на града – пристанището ще се мести на запад, а мястото на което е сега ще се превръща в атракционна зона. Предвижда се строеж на сграда, която да наподобява на операта в Сидни, но с някои нови елементи – основата на сградата ще наподобява Двореца на the most famous building of Varna The Sport palaceкултурата и спорта. Предвиждат се също сериозни промени, които ще засегнат крайбрежната алея на града. Често Варна е спрягана за един от най-перспективните и бързоразвиващи се градове в Европа. Ако града запази сегашните темпове на развити не за чудене през 21-ви век да се нареди сред водещите на континента. По отношение на потенциала често го сравняват с градове като Валенсия, Генуая, Неапол и Барселона, а дали това ще се случи само бъдещето ще покаже.