Аспарухово, Варна

Аспарухово е един от най-старите квартали във Варна. Намира се в южната част на града и има население от 27 252 души. Аспарухово и съседния по-малък квартал Галата са единствените квартали на Варна, които са разположени на юг от двата канала, които свързват Черно море с Варненското езеро.

аспаруховоАспарухово се свързва с останалата част от Варна чрез Аспаруховия мост. С дължина 2050 метра и височина 50 метра, той е един от най-големите мостове на Балканския полуостров. Заради географските особености на Аспарухово, мостът играе ролята на една изключително важна транспортна връзка с останалата част на града.

панорама към аспаруховоАспарухово е един от най-ниско разположените варненски квартали. Край парка и в близост до канала на практика кварталът се издига на едва около метър над морското равнище. На юг обаче се намира Авренското плати и по тази причина надморската височина рязко се увеличава. Улиците стават все по-стръмни, а от жилищните блокове и къщите постровени по склоновете се разкрива красива панорама към Варна.

парка и плажаАспарухово е много атрактивно място за инвестиране в недвижима собственост, защото цените на къщите и апартаментите в този квартал са едни от най-ниските във Варна. Едно от предимствата е, че тук има почти всички необходими удобства, така че на практика отпада нуждата да се пътува постоянно до центъра на града. Тук има пазар, търговски център, няколко основни и средни училища, поликлиника, многобройни заведения, банки и магазини.

аспарухово от високоАспарухово е един от малкото варненски квартали разположени на самия морски бряг. Кварталът може да се похвали с един от най-големите плажове във Варна. Пясъкът е светъл, а от брега се разкрива красива панорама към останалата доста по-голяма част на града. Единственото, което отделя живеещите в Аспарухово от красивия плаж е обширният Аспарухов парк. Това е вторият по големина градски парк във Варна след Морската градина. Аспаруховият парк е залесен с различни видове широколистни дървета. Край канала в парка преминава приятна алея за разходки с множество пейки. Под сянката на дърветата има редица малки кафенета и ресторантчета, където човек да се порадва на чистия морски въздух.