Катедрален храм “Свето Успение Богородично”

Решението за построяването на катедрален храм “Свето Успение Богородично” във Варна дошло по време на управлението на княз Александър 1-ви Батенберг, скоро след освобождението на България от турско робство. По това време Варна ставала все по-голяма, а бързо нарастващото и население имало остра нужда от нов и представителен молитвен храм. Проектът на бъдещата катедрала бил възложен на известния одески архитект Маас, а задачата по реализирането била поверена на известния варненски майстор Янко Костанди, известен с работата си по построяването на църквата “Св. Никола”, а по-късно през 1884г. и на известния майстор в строителството на църкви Генчо Кънев родом от колибите Генчевци край Трявна.

катедрален храм “свето успение богородично”На 22 август 1880 година, две години и половина след като България станала независима страна, княз Александър 1-ви Батенберг поставил тържествено първия камък на бъдещия православен храм. Строителството продължило 6 години. Средствата за построяването на катедралата били основно събрани от дарения, а за самото изграждане са използвани предимно местни строителни материали, макар че има и такива донесени от други части на България или внесени от други европейски страни.

Строителството на катедрален храм “Свето Успение Богородично” завършило през 1886 г., а първата служба била проведена на 30 август Той бързо се превърнал в символ на Варна, а по-късно станал и най-голямата туристическа забележителност на Морската столица. Името на храма е избрано за да се почете паметта на починалата на 8 юни 1880 година всерусийска императрица Мария Александровна. В наши дни варненската катедрала е считана за една от най-красивите на Балканите. Тя е построена в руски стил по подобие на Петерховския храм в Санкт Петербург и буди възхищение във всеки със своята достолепна каменна фасада.

Макар и завършена в края на 19-ти век, работата върху величествената каменна катедрала продължила през целия двайсти век. Така например през 1897 година бил добавен архиерейски трон изграден от Нико Мавроди, а по-късно през 1901 година като подарък от Русия били донесени 3 големи и 42 малки икони, които изменили интериора на църквата до неузнаваемост. Вътрешният балкон е изграден през второто десетилетие на 20-ти век, а в периода 1941 – 1943 била построена и най-високата част от молитвения храм – 38 метровата камбанария. Скоро след това, през 1949 година, започнало и изографисването на църквата. Следващата голяма промяна настъпила през 60-те години когато били изработени и витражите с облика на светите братя Кирил и Методий и на светците Климент и Ангеларий. В наши дни катедралният храм “Свето Успение Богородично” не спира да се обновява. Той посрещна новото хилядолетие обновен, с позлатени куполи и реставрирани стенописи.