Галата, Варна

Галата е един от двата квартала на Варна, които се намират в южната част на града (другият е Аспарухово). С едва 2030 души население, това е най-слабо населеният варненски квартал. Известен е със специфичното си географско местоположение. Кварталът се намира в близост до едноименния нос Галата и е един от най-високо разположените във Варна. Макар че се намира непосредствено до морския бряг, части от Галата имат надморска височина от над 160 метра.

нос галатаЗа разлика от повечето варненски квартали, Галата е застроена почти изцяло с къщи, повечето от които имат сравнително големи дворове. Мястото е доста атрактивно за купуване на имоти от чужденци заради спиращата дъха панорама, която се разкрива към града. Друга причина за големия интерес към Галата са бързо растящите цени. Някои от по-малките къщи се предлагат на цени от около 70 – 80 хиляди евро, докато по-големите и луксозни имоти могат да надхвърлят и 200 хиляди евро. Апартаментите в района на галата са ряскост, а цените им варират в широк диапазон, като най-ниските тръгват от около 30 – 35 хиляди евро за малък апартамент и достигат до около 70 или повече хиляди евро при многостайните апартаменти.

Галата разполага с два плажа, които обаче са по-трудно достъпни в сравнение с плажовете в останалата част на Варна. Единият се намира на северната страна на квартала и предлага гледка към залива. Този плаж е сравнително малък и тесен, а над него е надвиснал стръмният вертикален склон. Плажът е див. Водата е на повечето места е сравнително плитка, но има подводни камъни, на които е възможно човек да се нарани. Този плаж е като цяло известен само сред местните жители и не се радва на много голяма популярност сред новодошлите, въпреки панорамата. Другият плаж се намира в източната част на Галата, извън Варненския залив. Той е много по-атрактивен и обширен, с хубава плажна ивица от светъл пясък. До него се стига посредством дълга сенчеста пътека с голям брой стъпала, която се спуска сред гъста растителност от високи дървета. Началото на пътеката е на малко над 100 метра надморска височина. Стигането до плажа може да бъде малко изморително, но си струва.

Кварталът е един от най-отдалечените във Варна. По тази причина ако живеете тук или сте отседнали в Галата трябва да или да разполагате със собствен транспорт или да използвате автобусната линия номер 17А. Автобусите се движи ежедневно през малки интервали от време и са удобни за ежедневно ползване. Растоянието от центъра на Галата до центъра на Варна (до катедралата) е около 10 километра, а до курортния комплекс Свети Константин и Елена е 19 километра. Пътят минава през квартал Аспарухово и през Аспарухов мост.