Побити камъни – туристически пътеводител

pobiti kamani stone forest varnaПобити камъни са изключителен по рода си феномен, който е голяма рядкост в световен мащаб. Мястото е известно със своите причудливи скални образувания, наподобяващи стълбове. Местността Побити камъни се намира в близост до град Варна (на около 18 километра), непосредствено до село Слънчево, община Аксаково и е лесно достъпна посредством автомагистрала Хемус, която излиза от града в посока запад към София. Побитите камъни са странни каменни блокове, чиято височина на места достига до 6 – 7 метра. Макар че изглеждат като дело на човешка ръка, тези каменни формации са изцяло дело на майката природа.

Тяхното образуване има две основни предположения. Най-популярните теории се свързват с кораловият произход на камъните. Това е така наречената органична теория. Има обаче и друга, неорганична теория, според която образуването на този феномен се дължи на специфично скално изветряне. Предполага се, че са се образували преди около 50 милиона години, когато тази част на света е представлявала дъно на море. В резултат от сложни процеси на ерозия и изветряне, някои от каменните колони са напълно кухи отвътре. Побитите камъни имат огромна стойност като туристическа атракция. Те са една от водещите забележителности на морската столица на България и са задължителна спирка по пътя на туристите, които посещават Варна. Мястото е обявено за природна забележителност през 1937 година.

Важно: Тъй като камъните са разположени сред доста слънчева местност, където трудно се намира сянка, е препоръчително да избягвате най-слънчевите и горещи часове от деня в слуай, че сте тук през лятото. Важно е да знаете, че през лятото Побитите камъни са достъпни 7 дни в седмицата, докато през зимния период събота и неделя са почивни дни.