Драматичен театър “Стоян Бъчваров”

Сградата на драматичен театър “Стоян Бъчваров” във Варна е построена през началото на 20-ти век, а нейното изграждане отнело приблизително 20 години и продължило от 1912 до 1932 година. Тя е дело на известния архитект Никола Лазаров от Карлово, който завършил архитектура във френската столица Париж. Театърът е построен по нареждане на Варненския общински съвет, а фасадата на сградата е издържана в изискана бароковата архитектура.

драматичен театър стоян бъчваров варнаДнес тази емблематична за град Варна сграда е един от най-важните центрове на културния живот на града. Освен притегателен център за местната интелигенция, това място в морската столица всяка година привлича многобройни посетители с провеждането на международния театрален фестивал “Варненско лято”. Това се случва в дните от 1 до 11 юни.

Сградата на драматичния театър е оцветена в червено и бяло и ясно се откроява насред най-централния варненски площад “Независимост”. Непосредствено до нея има малка сенчеста градинка с пейки, чиито вековни чинарови дървета предлагат приятна сянка и прохлада през знойните летни дни.

В района се намират редица други забележителности на Варна като катедралния храм Свето Успение Богородично, градския часовник, козирката, съдебната палата, шадраваните, както и атрактивната пешеходна зона известна със своите магазини, ботици, заведения и други.