Виница, Варна

Виница е квартал с население от 25 000 жители (по данни на НСИ от 2011 година), който се намира в най-северните части на Варна, на около 7 километра от центъра на града. Някога кварталът е бил село, но днес става все по-привлекателно място за живеене. Все повече нараства броя на чужденците, които купуват тук имоти. Преобладават купувачи от Русия, които идват тук заради много по-добрия климат, но има и хора от други страни.

vinitsa varnaВиница има предимства, но и някои недостатъци. От една страна кварталът е застроен предимно с къщи, което е рядкост в големите градове на България. Има и множество нови малки жилищни блокчета, което го прави добро място за купуване на недвижим имот, при това на много добри за българското Черноморие цени. От друга страна обаче, кварталът е известен с не много добрата си инфраструктура. Най-големият недостатък на квартала е, че много от улиците са в лошо състояние и без настилка, което до известна степен развля цялостния му облик.

Може би най-голямото предимство на Виница е, че кварталът се намира в близост до един от най-известните курорти в България – Св.Св.Константин и Елена. Курортният комплекс се намира на приблизително 2 километра извън пределите на квартала, а един от главните пътища води директно в тази посока. На практика, разстоянието до Св.Св.Константин и Елена би могло да се преодолее дори и без автомобил.

Друго голямо предимство е близостта на ботаническата градина, разположена между квартала и курортния комплекс. Във Виница има също така и конна база, което е добра новина за любителите на ездата.

Виница е място, където въздухът е чист, а миризмата на заобикалящата гора се усеща особено силно през топлите летни нощи.

Кварталът, макар и отдалечен, се радва на добра транспортна връзка с центъра на Варна. Свързва се с града посредством редовната линия на автобус номер 31, както и 31А. Обикновено разстоянието се преодолява за броени минути, но в пикови часове от деня може да отнеме до 40 минути за да се стигне от центъра до този квартал. За това обаче вина има основно уличния тряфик. Във Виница има основно училище, банки и магазини, което намалява необходимостта от пътуване до града.