Буркина Фасо

village house burkina fasoБуркина Фасо е слабо развита африканска страна, която има добри възможности за развитието на сафари – туризма. Многобройните национални паркове и тяхната примамваща природа са неустоими за все по-голям брой посетители от Европа, Америка, Канада и други места. Обширните савани и богато разнообразие от едри хищни и големи стада тревопасни животни се оказва магнит за туристите, които искат нещо ново и напълно различно от всичко, което са преживяли до сега.

Географско положение, граници и големина. Буркина Фасо се намира в западната част на континента Африка. Тя е малка за африканските стандарти вътрешно континентална страна. Отстои на близо 500 километра от Гвинейския залив (Атлантическия океан). Разположна е между 9 и 15° северна ширина, а Гринуичкия меридиан я пресича от север на юг в източните и части. Площта на Буркина Фасо възлиза на около 274,200 кв.км. На запад и на север граничи с Мали, на изток с Нигер, а на юг с Кот д’Ивоар, Гана, Того и Бенин. Най-тесни са транспортните връзки на страната с Кот д’Ивоар, защото между столиците на двете държави е изградена изключително важна за местната икономика жп линия.

Релеф на Буркина Фасо. Преобладаващата част от територията на Буркина Фасо е заета от плата с малка надморска височина. Преобладават равнинните и хълмисти форми на релефа. Най-голяма надморска височина имат югозападните части на страната. Там се намира връх Тенакоуру, висок едва 749 метра.

Климат. Буркина Фасо попада изцяло в субекваториалния климатичен пояс, но въпреки това климатичните условия в страната силно варират. На север климатът е по-сух с тропическо влияние и по тази причина преобладават обширните и сухи савани, покрити главно с тревиста растителност, както и полупустинните равнини. Растителността е оскъдна. Усеща се силно влиянието на близката пустиня Сахел. На юг растителността става все по-обилна и в най-югозападните части на страната саваната отстъпва пред не много гъсти субекваториални гори. Температурите в Буркина Фасо са високи през цялата година. Варират между 30 и 40°C в зависомост от сезона. Най-високите температури обикновено се измерват през ноември и март, а най-ниските – през юли, август, септември и януари. Валежите са рядко явление през зимното полугодие от ноември до април. Понякога с месеци не пада нито капка дъжд. През летните месеци влежите са по-обилни, особено през август. Тогава в зависимост от това дали годината е по-влажна или по-суха могат да паднат между 250 и 300 мм.

Икономика. Буркина Фасо има развиваща се икономика. Това се смята за една от най-бедните страни на континента Африка и в света. Водещи за местната икономика са примитивното селско стопанство и добивът на някои полезни изкопаеми. Основните експортни стоки са памук, фъстъци и манган. Има много високи нива на безработица, а дори и тези, които работят живеят масово в пълна мизерия. Отрицателна роля играят отдалечеността от брега на световния океан и засушаванията, които могат да унищожат и без това оскъдната селскостопанска реколта.

Население на Буркина Фасо. Населението на страната възлиза на повече от 14,000,000 жители и продължава много бързо да нараства. Населението на малката африканска страна е сред най-бързо нарастващите в света, като се предполага, че през следващите десетилетия (до към средата на 21-ви век) ще се удвои. По-голямата част от населението се състои основно от ouagadougou burkina fasoмюсюлмани (сунити), както и по-малък процент (около 1/3) християни (католици). Заради френското колониално минало на голяма част от континента, днес официалният език на Буркина Фасо е френски, но тук се говорят и множество други езици, повечето от които принадлежат на суданското езиково семейство. Етническият състав на страната е доста разнообразен. Местните жители се състоят от множество различни племена. Подобно на други страни в Африка много от жителите на Буркина Фасо масово нямат достъп до здравни грижи и образование, а средната продължителност на живота е малко над 53 години! Около 1,1 милиона души живеят в столицата Уагадугу и около 400,000 във втория по големина град Бобо Диуласо. Останалите градове в страната са сравнително малки и равномерно разпределени по нейната територия.

Туризъм в Буркина Фасо

Буркина Фасо възлага големи надежди на развитието на туристическата индустрия. На територията на страната има 23 резервата и различни защитени територии, в това число три национални парка – Arli National Park, Kabore Tambe National Park и Deux Bales National Park. Тук жадните за приключения туристи ще могат лично да видят африкански биволи, хипопотами, слонове, различни видове антилопи, зебри, шимпанзета, лъвове, леопарди, хиени, крокодили и много други. За сафари трябва да сте добре екипирани с подходящо облекло, тъй като понякога се преминава през по-трудни терени, макар че екскурзоводите винаги са добре запознати с особеностите на местността, в която развеждат туристите. Добре е да сте подготвени с достатъчно слънцезащитен крем, слънчеви очила и шапка, която да ви пази от палещото африканско слънце. Вероятно ще съжалявате ако не се снабдите предварително с един добър фотоапарат. Тук понякога се разиграват зрелищни картини, а когато се срещнат някои от господстващите африкански хищници с представители на многобройните тревопасни разликата между живота и смъртта може да се стопи за един миг. И още един съвет – следвайте стриктно инструкциите на вашия гид, защото иначе с толкова много хищници наоколо бихте могли да изпаднете в неприятна ситуация.

Важно е да се знае, че подобно на много други държави в Африка тук също има места, които е добре да бъдат избягвани, тъй като се смятат за опасни. Освен това трябва да сте наясно, че едно посещение на Буркина Фасо, както и на повечето страни в Африка изисква имунизация срещу различни видове заразни болести, в това число малария, която е често срещана на Черния континент. Добре е предварително да се имунизирате и да използвате препарат, който отблъскава насекомите от вас. Ако вземете всички предпазни мерки обаче ще можете да преживеете едно изключително приключение.

turtle burkina fasoКога е най-подходящото време от годината за пътуване до Буркина Фасо? Когато хората чуят, че някоя страна попада в тропиците си мислят, че времето е винаги прекрасно и подходящо за туризъм. Това обаче не винаги е така. В Буркина Фасо например през месеците март, април и май времето е твърде влажно и горещо, докато през ноември, декември, януари и февруари тази слънчева африканска страна ще се представи пред вас в най-добрата си светлина. Тогава температурите са по-приятни, а вероятността за дъжд е наистина нищожна.

http://www.youtube.com/watch?v=A70XvTHJ1X0