Канада

autumn canadaКанада е втората по големина страна в света. Граничи със Съединените Щати на юг и с Аляска (един от американските щати) на северозапад. Заема площ от около 9 984 670 кв.км. и има население от над 33 000 000 души.

Има излаз на три океана – Тихия, Атлантическия и Северния Ледовит. Канада има два официални езика – английски и френски. Английския се говори в по-голямата част от страната. Това е една от най-многонационалнитеbeautiful canadian forest и космополитни страни в света. Много е атрактивна за младите (и не толкова млади) работници от всички краища на света, които идват тук за да намерят по-добър живот. Населението на страната е концентрирано предимно в южните части, близо до американската граница.

canada winterКанада е съставена от провинции: Британска Колумбия, Албърта, Саскечуан, Манитоба, Онтарио, Квебек, Лабрадор, Нюфаундленд, Нова Скотия, Юкон, Северозападни територии и Нунавут. Страната е парламентарна демокрация, както и конституционна монархия. Държавен глава е кралицата на Великобритания. Тя има свой представител, наречен генерален губернатор. ontario lakeНай-големите градове в страната са Торонто (Онтарио), Монреал (Квебек), Ванкувър (Британска Колумбия), Отава (столицата), Уинипег (Манитоба), Калгъри (Албърта), Едмънтън (Албърта), Квебек (Квебек), Хамилтън (Онтарио) и Лондон(Онтарио). Всички градове се намират в южната част на Канада, защото на север властват студа и леда. Страната се дели на три територии – Западна canada beautiful forest in british columbiaтеритория, Източна територия и Северна територия, която по настоящем е почти незаселена.

Канада попада в границите на три климатични зони – умерена, субполярна и полярна. По-голямата част от населението обитава умерената климатична зона, toronto ontario canadaзащото тя предлага най-добри условия за живот. В южната част на Канада има четири сезона – пролет, лято, есен и зима. Именно тук се намират големите канадски градове. Торонто, Монреал, Ванкувър, Отава, Уинипег, Калгъри и други са разположени непосредствено до границата със САЩ.

vancouver british columbia canada skyline at sunsetКлимата на Торонто (Онтарио). Времето в Торонто може да се опише така – горещо лято, студена зима и кратки преходни сезони. Средните температури са (-1) °C през януари и 26 °C през юли. През юли и август температурите могат да достигнат 35 и дори 40 °C. Понякога през зимните месеци могат да нахлуят арктични въздушни маси и тогава времето става изключително студено. Температурите могат да паднат до минус 20 – 25 niagara falls on the border between ontario canada and usaградуса. Пролетта и есента са много кратки заради равнинния релеф, който позволява на горещите и студени въздушни маси да променят времето много силно за много кратки периоди от време. От ноември до март е студено 7 °C през ноември, 2 °C през декември, (-1) °C през януари, 0 °C през февруари и 5 °C през март). Пролетта продължава само един месец – април. Температурите са около 10 °C. canadian ramВремето е променливо. През май е топло – около 18 °C, а през юни, юли и август, както и през септември е между 21 и 26 °C. През октомври времето е променливо. В различните дни температурите варират между 10 и 20 °C. Някои дни са топли, други са хладни. Средните дневни температури са 14 °C. По голямата част от валежите падат от късна пролет до ранна есен. Зимата е по-суха. Основната част от зимните валежи падат под формата на сняг.

Ванкувър (Британска Колумбия), който се намира на западното крайбрежие има съвсем vancouver canada the biggest city on the pacific coastразличен климат – умерен океански. Там лятото е доста по-прохладно, а зимата много по-мека. Средните дневни януарски температури са 5 °C, а средните през юли и август са около 22 °C. Климатът поразително напомня на този, който имаме над Британските острови. Покрай канадския бряг, на север към Аляска, преминава топло океанско течение, което е причина за по-меките черти на климата. Това е и причината за обилните canadian lush green forestвалежи, които падат в града през цялата година. И все пак, въпреки, че целогодишно е влажно, летните месеци са доста по-сухи от зимните. Сняг пада изключително рядко Най-дъждовен месец е декември. Като цяло климата във Ванкувър е много лесно поносим. Крайностите не са характерни за тази част от страната. Преходът от зима към лято е много плавен, както и обратното. След месец януари всеки следващ е с 2 до 4 градуса по-топъл от предния, за разлика от източните части на Канада, където преходът от зима към лято може да трае само 2 – 3 седмици. По същият начин, както идва лятото настъпва и зимата – плавно и неусетно.beautiful ski village in canada

В Уинипег (Манитоба), разликите между зимни и летни температури са твърде големи, което прави местния климат трудно поносим. Летата, макар и кратки, са много горещи. Средната дневна температура през юли е 26 °C, но много често надхвърля 30 °C. В същото време горещината се задържа само два месеца – юли и август. За сметка на това зимата може да е много ski tourism in canadaдълга и изключително студена! Първите снегове могат да паднат дори през октомври, а последните чак през май, макар, че не се случва често. Максималната януарска температура не надвишава (-13) °C, а през ноща варира около (-23) °C. Такъв студ се понася трудно от хора, които не са свикнали с него. През пролетта времето се изменя драстично – през началото на сезона е много студено, а през края внезапно става много топло. През есента е обратното започва с топло и приятно време, но завършва със студ.

Най-високият връх на Канада е връх Логън. Висок е 6050м. Намира се в провинция Юкон, beautiful ski village in canadaв северната част на Скалистите планини. Поради голямата си надморска височина е покрит със сняг през цялата година. Най-голямото езеро на територията на Канада е Горно езеро. Разположено е на границата със САЩ и е едно от групата на Големите американски езера. Това е най-голямото сладководно езеро в света. Има площ от 82 400кв.км. а дълбочината му е почти 400м. Най-голямата река на територията на Канада е р.Макензи. Има дължина от около 1600км. Протича през почти безлюдни skyscrapers downtown montreal canadaледеностудени северозападни територии на Канада и накрая се влива при залива Макензи на Северния ледовит океан. Реката е изключително пълноводна а през зимата е скована в много дебели ледове. Най-големият остров на територията на Канада е Бафинова земя. Намира се в североизточна Канада, не далеч от Гренландия. Най-големият канадски залив е Хъдсън. В най-дългата си част достига над summer landscape yukon canada1400км.! Намира се в североизточната част на страната. Климатичните условия тук са изключително сурови и трудно поносими. Със своето положение между 52°C.Г.Ш. и 64°C.Г.Ш. Хъдсановият залив не е разположен твърде на север. Страни с много мек умерен климат като Велоикобритания, Дания и южна Швеция се намират на същата геогравска ширина. Тук обаче климатът е субполярен по влияние на леденостудените полярни въздушни canada sunsetмаси, които нахлуват от север безпрепядствено. Няма планински вериги, които да предпазват от север. Няма и топли океански течения, които да затоплят крайбрежието. Средните януарски температури са между (-20) и (-30) °C. Понякога падат под (-50) °C. Водите на залива замръзват всяка година. Тези територии са любимо местообитание на полярните мечки. За съжаление waterfall summer quebec canadaпонякога хората и мечките са в прекалено близък контакт и мечките страдат от това, тъй като понякога стават жертва на човешкия страх.

Бреговата линия на Канада е много насечена и разчленена. Заливите са много красиви. Особено живописно е западното крайбрежие. Пейзажът напомня на крайбрежието на Норвегия и Южния остров на Нова Зеландия. Образували са се множество великолепни фиорди, които са дом на най-интелигентния вид от животинския свят – косатките. Канада притежава огромни горски ресурси. Тук ще откриете едни от най-обширните иглолистни гори на планетата. Мечка гризли, черна мечка, елен, пума са някои от традиционно срещащите се видове в Канада. Страната има също и едни от най-значимите в света winter fog in canada pine forestводни ресурси. Хладният климат, обилните снеговалежи през зимата, дъждовете през лятото, както и малките изпарения обособяват водното богатство на тази развита страна. Голямо мече езеро, Голямо робско езеро, езерото Уинипег както и Големите американскин езера са само част от хилядите водни басейни. Необятните пространства на тази страна са прорязани и от стотици малки и winnipeg manitoba canada summer viewголеми пълноводни реки.

Канада има на своята територия 43 национални паркa. Страната разполага с изумително красиви борови и широколистни гори. the nature of canada is amazingПървите ще откриете предимно в западна Канада и в планините, докато широколистните заемат главно югоизточните части. Кристално чистите езера с огледалната си повърност са магнит за туристите. Чистият въздух и девствената природа са на всякъде. Страната е много рядко населена. Ако не се намирате в южните части на страната близо до американската граница, може да се наложи да пътувате десетки и дори стотици километри без да видите дори и следа от цивилизация.