Ниагарският водопад

Niagara Falls North AmericaНиагарският водопад се смята за една от най-големите не само в Северна Америка, но и в света. Той не е водопадът с най-голям дебит, не е и най-високият, но въпреки това спира дъха на всеки, които застане пред него. Разположен е на границата на Съединените американски щати и Канада.

За по-красива и внушителна се смята гледката от канадската страна на водопада. Ниагара има форма на подкова и точно това го прави толкова атрактивен. Водопадът се е формирал между езерата Ери и Онтарио и в резултат от непрестанното въздействие на водата върху скалите той се придвижва все повече към първоизточника си – езерото Ери. Канадската част на водопада има ширина около 800 метра, а тази част, която е от към Америка е приблизително 300 метра. Височината на водопада варира от 48 метра в Канада до 51 метра в САЩ. Заради извивките на река Ниагара водопадът тече в посока от изток на запад, въпреки че течението на Великите езера е като цяло на изток към Атлантика.

Формиране на Ниагара. Водопадът Ниагара се формира преди около 10 000 години, когато завършва последната ледникова епоха и ледовете се оттеглят, оставяйки след себе си най-голямата система от сладководни езера на планетата. Практически между Ери и Онтарио протича едноименната река Ниагара, но тъй като разликата във височината на двете езера е приблизително около 100 метра, формирането на водопад изобщо не е изненадващо.

Туризъм край Ниагара

След като преселниците от Европа дошли в новия свят, те останали силно впечатлени от това, което видели тук. Ниагара бил Niagara Fallsнещо невиждано до тогава. Всеки искал да го види, а най-различни по рода си щури подвизи като преминаване на въже над водопада или спускане с бъчва по течението станали обект на интерес. Хората се чудели дали е възможно наистина някой да се спусне с бъчва по течението на Ниагарския водопад без да се погуби. През 1901 година 63 годишната ентусиастка Ани Едсън става първият човек, който се спуснал с бъчва по течението на водната стихия. След като бъчвата паднала в бездната се оказало, че възрастната жена е оцеляла, което било цяло чудо. И което е по-невероятно – тя била практически невредима. След като я извадили от бъчвата тя заявила, че е по-добре хората да не опитват това. Ани Едсън всъщност едва ли е осъзнавала какъв късмет е имала да се спаси. Много хора са опитали късмета си да се спуснат по водопада, но някои от тях не са оцелели.

Днес това е една от най-значимите туристически дестинации на континента. Всяка година милиони туристи идват тук за да се снимат, за да се наслаждават и за да отидат с корабчета почти до мястото където тонове водна маса се стоварват с грохот. На туристите се дават дъждобрани, които ги предпазват от водните пръски, тъй като без предпазни мерки те биха подгизнали за секунди.

Градове около Ниагара. От двете страни на водопада има два града с едно и също име Ниагара Фолс. Единият от тях е на територията на САЩ, а другият е в Канада. Канадкият град Ниагара Фолс се намира в провинция Онтарио. Градската агломерация има население от около 400 000 души. Американският град Ниагара Фолс се намира в щата Ню Йорк. Той е по-голям и има население от около 1 000 000 души. Не далеч от знаменития водопад се намира също и канадският мегаполис Торонто.

Кога е най-доброто време за туризъм на Ниагарския водопад? Ако планувате да посетите Ниагара е най-добре да сторите това през топлото полугодие на годината, от май до септември. Зимите тук са особено сурови с отрицателни температури и обилни снеговалежи. От май до септември времето е великолепно – меко през май и септември и горещо през юни, юли и август. Тогава ще можете да се насладите на много слънце, а природата ще се представи в най-добрата си светлина.

Какви дрехи да си носим? Ако посещавате Ниагара през месеците юни, юли и август летните дрехи са най-подходящи. През тези месеци времето може да стане много топло, дори горещо. През периода ноември – април времето е студено и винаги трябва да разполагате с топли зимни дрехи. През месеците май и октомври ви е необходимо пролетно облекло. Един топъл анoрак или тънко яке ще ви свършат добра работа. През септември си пригответе тънки пролетни дрехи и не забравяйте да сложите в багажа достатъчно дрехи с къс ръкав, защото все още някои дни са много топли.

Настаняване около Ниагара. Възможностите за настаняване са отлични както от американската, така и от канадската страна, но все пак от към Канада има по-голям избор и по-атрактивна гледка. На брега на Канада има няколко много високи хотела, които предлагат зашеметяваща панорама.