Доусън – градът на златната треска

dawson canadaДоусън е малък и красив исторически град, разположен сред Скалистите планини в канадската провинция Юкон. Намира се на 64° северна ширина и на 139° западна дължина, на източния бряг на пълноводната река Юкон, която се влива в Берингово море на западния бряг на Аляска, САЩ. Градът е разположен на около 320 метра надморска височина и на практика почти от всички страни е заобиколен от планини.

Доусън се намира в наистина много рядко населена част от Канада. Всъщност най-близкият голям град до него е Анкъридж в американския щат Аляска. Иначе самият Доусън има население от около 1500 души. Околните градове са не по-големи от него. Не може да се отрече обаче, че за толкова малък град той е доста популярен.

Климат. Доусън попада в субполярния климатичен пояс. Зимата е много дълга, снежна и сурова. От началото на октомври до края на март дневните температури са отрицателни. Най-студено е през януари, когато термометрите показват между (-20) и (-30) °C. През април времето се запролетява, а през май всичко кипи от живот. През април температурите са около 8, а през май около 15 – 16°C. Юни и юли са най-слънчевите и топли месеци в годината. Тогава температурите са много приятни и достигат до около 22 – 23°C. Още през август есента чука на вратата. Въпреки че все още е топло (около 19 – 20°C) по нещо се чувства, че лятото вече свършва. Септември е съвсем различен, типично есенен с температури между 10 и 14 – 15°C през деня. Говорейки за температури трябва да отбележим, че тук нощите са доста хладни през цялата година. Дори и през най-топлите летни дни нощите са с температури под 10°C, а от септември до април нощните температури са отрицателни. Валежите са умерени по количество през цялата година, като през топлите месеци от годината са малко по-обилни. Най-много дъждове падат през юли – до около 50 милиметра.

Туризъм в Доусън

Славата на Доусън идва от времената на прословутата златна треска, привлякла хиляди хора по тези земи в стремеж за dawson city yukon canadaбързо забогатяване. Тя започнала през 19-ти век, подобна на златната треска в САЩ. В действителност градските околности винаги са били много богати на злато, макар че човешкото въображение все пак чувствително е надхвърлило реалните мащаби. Всъщност и до днес добивът на злато в околностите на града са основен източник на доходи за местната икономика. Днес обаче местните са открили още едно богатство – възможността да развиват туризъм. Доста хора биха тръгнали с нетърпение по стъпките на великия Джек Лондон, който вдъхновен от красивата, но сурова местна природа създава поредица от книги, посветени на дивият свят на Юкон, борбата за оцеляване и златотърсачеството. Днес тук има множество малки хотелчета, в които бихте могли да отседнете. Най-вероятно ще стигнете до тук със самолет, тъй като Доусън се намира в доста отдалечен край на Канада и други видове транспорт биха отнели много време и биха били доста изморителни. Градът разполага с удобно летище, така че това ще ви улесни максимално.

Тук освен, че ще се насладите на историческата атмосфера на един малък, но много известен град, ще имате също шанса да попаднете сред възхитителната природа на Канада. Тук е мястото да споменем, че околностите на Доусън за покрити с красиви иглолистни гори. Горите в областта са дом на едри хищници като мечки, пуми, вълци и други, които лесно намират плячка по тези диви и рядко населени места.

Кога да посетим Даусън? Най-добрите месеци за туризъм в Доусън са юни и юли. Освен, че времето тогава е най-топло ще имате също и възможността да се насладите на белите нощи. Тук през най-дългите дни в годината на практика слънцето не залязва. Зимите са студени и изключително мрачни. Възможно е да ви се иска да видите Доусън такъв, какъвто сте го виждали по филмите – покрит с бял и пухкав сняг, но все пак избягвайте най-студените месеци, когато освен студено е също и много мрачно.

dawson yukon skiingКакви дрехи да си носим ако пътуваме до Доусън? Климатът в Доусън е студен и като цяло топлото облекло трябва да присъства в куфара ви непременно. Изключение правят месеците от юни до август, когато е топло и приятно и ще се чувствате най-комфортно с къс ръкав. Въпреки това дори и тогава е добре да предвидите някоя по-топла връхна дреха за всеки случай. Все пак нощите винаги са хладни. За септември и май си пригответе дрехи като за пролет или есен – не много дебело яке, пуловер, анорак и други такива. От октомври до април топлото зимно облекло е задължително, като е необходимо да обърнете повече внимание на месеците декември, януари и февруари, които са толкова студени, че е твърде вероятно да нямате толкова топли дрехи в гардероба си.