Ел Йеро – туристически пътеводител

el hierro typical landscapeРазположен сред водите на Атлантическия океан на около 385 км от крайбрежието на Африка, Ел Йеро е най-западният остров от Канарския архипелаг и е най-отдалечен от Европа. Заема площ от 278 кв.км. Най-близо до него се намират островите Ла Гомера и Ла Палма. Ел Йеро е рядко населен остров, дом на по-малко от 10200 души. Около 90% от тях са испанци, а останалите 10% са чужденци, които живеят тук през цялата година, привлечени заради прекрасното време, живописна природа и спокоен ритъм на живот. Официален език на Ел йеро е испанският, а основна религия е християнството. По-голямата част от местните жители са католици.

Валверде. Столицата на Ел Йеро се нарича Валверде. Тя е дом на почти половината от жителите на острова. Разположена е на височина над 600 метра в стръмна местност. От някои части на града се разкрива зашеметяваща панорама към Атлантическия океан. Градът притежава красива испанска архитектура, а най-голямата забележителност e църквата Санта Мария де ла Консепсион.

Природа. Ел Йеро е типичен вулканичен остров с ясно изразен планински релеф. Склоновете му са доста стръмни и се издигат на височина от над 1500 метра, а върховете на острова са почти винаги скрити в облаци. Плажовете са черни, най-често каменисти. Температурата на морската вода е между 18 и 25°C през цялата година. Пътувайки из Ел Йеро ще забележите, че островът е обагрен основно в черни и зелени нюанси. Контрастът между крайбрежните райони и планинската вътрешност е внушителен. Ниските части са сухи, лишени от растителност, доминирани от черно-червени вулканични скали. Едно от най-популярните растения в ниските части на острова е финиковата giant lizard el hierroпалма, която лесно се адаптира към оскъдни валежи. Среща се също и алое, което е известно с многобройните си лечебни свойства. Високите части на Ел Йеро, където влажността е по-голяма, са изумрудено зелени и покрити с вечнозелени широколистни и иглолистни гори. Заради уникалните растителни и животински видове, които населяват острова, голяма част от територията на Ел Йеро е защитена и е под егидата на ЮНЕСКО. Защитените територии на острова възлизат на около 60% от общата му площ. Едно от най-удивителните създания, които живеят тук е гигантският гущер. Това създание достига дължина около 60 сантиметра, а за оцеляването му се полагат изключително големи усилия.

Климат. Ел Йеро има приятен тропичен климат, който наподобява вечна пролет. Зимата е приятно топла, а лятото не е горещо. Най-студено е през януари – около 21°C, а най-топло през август – 29°C. Заради студеното Канарско течение летата тук са по-хладни в сравнение с тези в Южна Европа, а зимата може да се опише като прохладно лято или топла пролет. Валежите на острова са оскъдни, особено в южната част. Свежият вятър, който идва от към Атлантическият океан почти напълно премахва усещането за жега дори и през най-топлите летни дни.

Икономика. Икономиката на Ел Йеро разчита на два основни сектора, които преливат един в друг – селско стопанство и еко туризъм. Туристическата индустрия на този изолиран Канарски остров, дори и да звучи странно, е доста слабо развита в сравнение с останалите острови. Броят на посетителите все още е малък, въпреки положителната тенденция. Водещи днес, а и с най-голяма перспектива за в бъдеще, са селският туризъм и практикуването на широка гама от спортове на открито. Целогодишно хубавото време превръща Ел Йеро в привлекателна дестинация за пешеходен и вело туризъм. Тук ще откриете дълги пешеходни маршрути, които преминават през удивителни местности, предлагащи разнообразни пейзажи. Провинциалната атмосфера на Ел Йеро го прави доста атрактивен за туристи, които търсят чиста околна среда, спокойствие, контакт с непринудени хора и екологично чиста храна. Най-сериозните източници на доходи за местното население обаче все още си остават животновъдството, следвано от растениевъдство и риболов. Най-популярни селскостопански животни на острова са крави, кози и овце, които се гледат не толкова заради месото, колкото заради тяхното мляко. Ел Йеро е добре познат с производството на вкусни тропически плодове, които се използват както за консумация от местни жители и туристи, така и за износ. Ананаси, банани, манго, папая и цитруси са най-известните плодове на острова. Двете неща, които не бива да пропускате докато сте тук са местно сирене и изключителните местни вина, притежаващи изключителни вкусови и ароматни качества.

el hierro roadКога да посетим Ел Йеро? Климатът на Ел Йеро го прави целогодишна туристическа дестинация. Тук няма сезон с неблагоприятни климатични условия. Въпреки това се предполага, че през късната есен (края на октомври, ноември и декември) условията за туризъм са най-добри.

Какви дрехи да си носим? Пътувайки до Ел Йеро лятното облекло е задължително. Въпреки това е добре да добавите в багажа си дълги дънки, леко яке или анорак за всеки случай, особено ако пътувате през зимните месеци.

Достъпност. На остров Ел Йеро има едно летище, което обслужва вътрешни полети и осигурява връзка с няколко от останалите Канарски острови – Тенерифе, Гран Канария и Ла Палма. То се намира в най-източната част от острова, недалеч от Валверде. Другият начин да се стигне до Ел Йеро е с ферибот от съседните острови. Редовни фериботни линии свързват пристанището на Ел Йеро, Валверде с градовете Лос Кристианос на остров Тенерифе, Санта Круз де Тенерифе, Сан Себастиан де Ла Гомера и Санта Круз де Ла Палма.