Фронтера – туристически пътеводител

Разположен на между 200 и 300 метра надморска височина, малкият град Фронтера се намира в подножието на полуразрушен вулканичен кратер, който се разпаднал и потънал в морето преди около 50 000 години. Това което е останало от кратера днес се издига на около 1300 метра над града или на километър и половина над морското равнище. Градът се намира на близо 2 километра от брега на океана насред плодородната равнина Вале дел Голфо. Цялата околност е заета от обработваеми земи, известни със своите вкусни и сочни ананаси.

Фронтера е градски център на едноименна община с население от над 4100 души, а в близост до него се намират още няколко малки селища като Лос Моканес, Ел Голфо, Лос Ланилос и други. Самата община заема цялата равнина в северозападна част на острова отвъд билото на вулканичния кратер. До не отдавна тя бе първа по население на острова, но днес отстъпва на по-многолюдната община Ел Пинар на юг.

фронтера ел йероСамото селище Фронтера изглежда разпиляно и доста обширно, а разстоянията между сградите на повечето места са големи. Най-големата туристическа забележителност на Фронтера е църквата Нуестра Сеньора де Канделария, която се намира на малък хълм в околностите на града.

Времето във Фронтера е по-топло в сравнение със столицата на острова Валверде. Заради по-малката надморска височина температурата тук обикновено е в приятни граници между 20°C през зимните месеци и 28°C в разгара на лятото. Тъй като селището е разположено в северната половина на острова, небето над Фронтера често се покрива с облаци. Въпреки това времето е доста сухо. Дори и през най-дъждовния период, месеци ноември и декември, рядко има общо повече от 10 дъждовни дни.