Ла Рестинга – туристически пътеводител

Ла Рестинга е единственото селище разположено на южното крайбрежие на остров Ел Йеро, Канарските острови. Попада в границите на община Ел Пинар, която е най-многолюдна от всички три общини на острова. Според Националния статистически институт на Испания населението на малкото градче през 2012 година възлиза на около 564 души.

Със своите светли, най-често бели къщички, Ла Рестинга се откроява ярко на заобикалящия черен пейзаж в околността. Следите от вулканична дейност са очевидни на всяка крачка, а районът е най-активен по отношение на сеизмичната дейност на Канарските острови. Само на няколко стотин метра от центъра на селището ще откриете не един, а няколко вулканични кратера. В околността на Ла Рестинга обаче вулканите не са само на сушата. През октомври 2011 – март 2012 година на дъното на Атлантическия океан на два километра южно от градчето изригна подводен вулкан, който дори наложи временна евакуация на местното население заради евентуалната заплаха от по-силни и по-близки до града вулканични изригвания.

пристан ла рестинга ел йероЛа Рестинга разполага с пристанище, на което акостират яхти, рибарски лодки и други не много големи плавателни съдове. В района на пристанището има малък плаж с черен пясък и спокойни води, който привлича желаещи да се разхладят във водите на Атлантическия океан. Заради големия пристанищен вълнолом, плажът е на практика напълно защитен от големите океански вълни.

До скоро потънало в тишина и слабо известно сред туристите рибарско селище, през последните години Ла Рестинга преживява истински разцвет като притегателен център за любителите на гмуркането и подводната фотография. Това не е изненадващо за тези, които познават даденостите на това градче. Водите около Ла Рестинга са изключително прозрачни, предлагащи отлична подводна видимост и богато разнообразие от морски видове.

http://www.youtube.com/watch?v=eNAZ1H7vlIs